Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Національний банк запроваджує щорічну оцінку стійкості банків

26 грудня 2017, 14:38
177
0
Реклама

Положення про здійснення оцінки стійкості банків і банківської системи України затверджене постановою Правління НБУ № 141 від 22.12.2017. Оцінка складатиметься з трьох етапів. Перший - перевірка аудиторськими фірмами якості активів банку та прийнятності забезпечення за кредитними операціями. Другий - екстраполяція результатів першого етапу й оцінка достатності капіталу банку станом на дату оцінки. Третій - оцінка НБУ достатності капіталу банку за результатами стрес-тестування за базовим та несприятливими макроекономічними сценаріями на трирічному горизонті прогнозування.

Перший і другий етапи оцінки проходитимуть усі платоспроможні банки. Перелік банків для третього етапу визначатиме НБУ. Він складатиметься з урахуванням впливу кожного банку на стабільність банківської системи.

Перший етап оцінки здійснюватимуть аудиторські фірми у межах проведення щорічної аудиторської перевірки річної фінансової звітності, консолідованої фінансової звітності й іншої інформації про фінансово-господарську діяльність. Другий і третій етапи оцінки проводитиме НБУ.

Якщо у банку за підсумками другого або третього етапу оцінки значення показників достатності капіталу будуть нижче, ніж встановлено вимогами НБУ, то у нього виникне потреба в докапіталізації. Банки, стосовно яких буде виявлено потребу в капіталі, повинні будуть розробити програму капіталізації чи план заходів для підтримки або відновлення рівня капіталу.

У НБУ вважають, що запровадження такого інструменту, як щорічна оцінка стійкості, дасть змогу виявити не лише поточні, а й майбутні ризики банків. Це дасть їм змогу сформувати капітал, достатній для нівеляції майбутніх ризиків, що сприятиме підвищенню стабільності банківської системи та захисту інтересів вкладників і кредиторів банків.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини