Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Комісія з цінних паперів та фондового ринку схвалила реформу аудиту за умови врахування істотного зауваження

29 листопада 2017, 16:29
185
0
Реклама

НКЦПФР підтримала законопроект «Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність» (№ 6016-д) за умови врахування в ньому принципових зауважень Комісії. Найголовніше з них - у законопроекті необхідно поширити на професійних учасників фондового ринку поняття «підприємства, що становлять суспільний інтерес» (поки до їх кола входять емітенти біржових цінних паперів, банки, страховики, недержавні пенсійні фонди, інші фінансові установи (крім мікропідприємств і малих підприємств ) та великі підприємства).


У Комісії зазначають, що відповідно до розглянутої редакції законопроекту зі сфери прозорого державного нагляду випаде 521 учасник ринку. Ці компанії розпоряджаються сотнями мільярдів гривень своїх клієнтів, тобто суспільними коштами, що створює істотні диспропорційні ризики.


Тому, на думку регулятора, застосування до професійних учасників фондового ринку спрощених вимог у питаннях звітності та аудиту є неприпустимим.


У Комісії також зауважили, що з огляду на поточний стан фондового ринку, істотні обсяги фіктивного підприємництва, використання «сміттєвих» цінних паперів та зловживання з цінними паперами, збереження можливості працювати непрозоро для учасників фондового ринку призведе до погіршення ситуації у фінансовому секторі. Фондовий ринок і далі залишатиметься в сірій зоні, а операції на ньому так само матимуть на меті не інвестиційну діяльність, а оптимізацію фіскального навантаження та виведення капіталу з країни.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини