Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Правила експлуатації колісних транспортних засобів наблизять до європейських

21 листопада 2017, 14:09
787
0
Реклама

Законопроект № 7317 від 17.11.2017 спрямований на внесення змін до деяких законодавчих актів у сфері убезпечення експлуатації колісних транспортних засобів з метою їх приведення у відповідність до вимог Угоди про асоціацію з ЄС. Пропоновані заходи мають сприяти підвищенню рівня безпеки на автотранспорті, створенню для водіїв сприятливих умов праці, зниженню рівня аварійності на дорогах, підвищенню відповідальності перевізників і водіїв транспортних засобів за дотримання законодавства.

Що може з'явитися:

- обов'язковість використання реєструючого обладнання (тахографів) на автотранспорті кількох категорій;

- створення системи періодичної підготовки водіїв;

- запровадження спільних із країнами ЄС правил визначення тривалості робочого часу водіїв;

- обладнання низки категорій автомобілів і автобусів обмежувачами швидкості;

- встановлення нових вимог до системи періодичної технічної перевірки автотранспортних засобів (техогляду), що створить умови взаємного визнання результатів перевірок країнами ЄС та Україною.

Окрім цього, у Кодексі про адміністративні правопорушення посилюється відповідальність за низку порушень і впроваджуються кілька нових складів правопорушень.

Обов'язковому техогляду підлягатимуть практично всі колісні транспортні засоби. Періодичність його у більшості випадків - щорічно. Легкові автомобілі, призначені для негосподарського використання, і вантажівки з максимально допустимою масою 3,5 тонни техогляд проходитимуть через чотири роки після першої реєстрації, а потім - кожні два роки. Причому техогляд буде обов'язковим під час зміни власника авто і при виїзді його за межі митної території України. Техогляд повинен проводитися на пунктах, внесених до відповідного державного реєстру.

Вводиться новий термін - «транспортний засіб комерційний». До цієї категорії належать усі таксі, легкові автомобілі з числом місць у салоні (включаючи водійське) понад дев'ять і призначені для перевезення вантажів. Їх водії мають отримувати свідоцтво про професійну компетентність, що засвідчує проходження початкової або періодичної підготовки.

Може з'явитися придорожній огляд комерційних транспортних засобів, який у певних випадках передбачає поглиблену перевірку. Такому огляду підлягають транспортні засоби незалежно від їх країни реєстрації.

Обов'язковий техогляд легкових авто планується ввести з 01.01.2021, але якщо їх перереєстрували раніше цієї дати, то потрібно буде провести і техогляд.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини