Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

В уряді розповіли про прийдешні заходи із захисту бізнесу від зловживань силовиків

8 листопада 2017, 18:05
185
0
Реклама

В уряді серйозно мають намір виконати дану бізнесу обіцянку про боротьбу з практикою тиску правоохоронців на бізнес. Письмові розпорядження Генпрокурора про більш відповідальний підхід до взаємодії правоохоронців і бізнесу має незабаром доповнити ще більш вагомий аргумент - спеціальний закон. Ключові положення цього документа вже відомі - це фіксація розгляду питання про проведення обшуку та самої слідчої дії, безперешкодний доступ адвокатів і заборона вилучення оригіналів документів. У впровадженні таких нововведень щодо захисту бізнесу уряд заручився підтримкою бізнес-омбудсмена. Ці та інші положення урядового законопроекту прокоментував Міністр юстиції П. Петренко на засіданні уряду 8 листопада.

Так, звуко- і відеофіксація розгляду слідчим суддею питання щодо обшуку та інших слідчих дій дасть змогу уникнути практику формальної візи суду без розгляду суті ситуації. Розробники запропонували встановити правило, що без такої фіксації наступна слідча дія буде неприпустимою (яка не несе доказового значення). Крім того, адвокат повинен мати безперешкодний доступ до клієнта на будь-якій стадії обшуку, а докази, отримані під час обшуку, до якого було не допущено адвоката, вважаються неприпустимими.

Заборона вилучення (крім вичерпного переліку випадків, наведеного в законі) оригіналів документів і серверів має вирішити давнішнє проблемне питання повернення таких речей. Адже правоохоронців часто підозрюють у зловживанні та корупційному маніпулюванні правом вилучення. В уряді запропонували встановити правило, що оригінали можна буде вилучити, тільки якщо вони будуть знаряддям злочину.

Законопроект покликаний забезпечити розумні строки кримінального провадження. Зокрема, особи, права яких обмежуються, отримують право оскаржити бездіяльність слідчого та вносити клопотання про застосування розумних строків провадження.

Представники бізнесу мають отримати право на підтвердження реєстрації кримінального провадження.

Обов'язкова аудіо- та відеофіксація проведення обшуку передбачатиме не лише долучення запису до протоколу, а і його розміщення в централізованій системі. Водночас, можливо, буде запроваджено заборону на оприлюднення матеріалів обшуку без дозволу слідчого - це запропонував Міністр внутрішніх справ А. Аваков. При цьому щоб отримати такий дозвіл, потрібно буде дотриматися жорсткої процедури, а за її порушення Міністр запропонував запровадити жорстку кримінальну відповідальність.

Також П. Петренко розповів про ще одну новацію - заборону безпідставного відкриття аналогічних проваджень різними правоохоронними органами чи повторного відкриття провадження. Дотримання цього правила та інших приписів процесуального законодавства має відстежувати аудит діяльності правоохоронних органів з розслідування кримінальних злочинів. Такий аудит проводитиме незалежна комісія у складі правозахисників, представників бізнес-асоціацій та органів влади.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини