Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Швидкому відкриттю ринку землі перешкоджає відсутність необхідної підтримки у Верховній Раді

27 жовтня 2017, 11:18
138
0
Реклама

Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства Максим Мартинюк повідомив, що для зняття земельного мораторію поки що недостатньо парламентської підтримки. Незважаючи на те, що відповідний законопроект про обіг сільгоспземель готовий і схвалений Світовим банком, він поки що не на часі у Верховній Раді, оскільки його винесення на розгляд без гарантованої підтримки депутатів може нашкодити реформі.


При цьому чиновник зазначив, що земельна реформа не обмежується зняттям обмежень щодо обігу землі, адже не менш важливим є розвиток кредитно-фінансових механізмів і доступ до них потенційних покупців. Цьому питанню має бути присвячено окремий закон, представлений депутатам у пакеті з головним документом. Фінансові інструменти, що стимулюють ринок, зараз розробляють експерти Мінагрополітики та ЄБРР.


Крім того, М. Мартинюк повідомив, що в межахпідготовки до земельної реформи в уряді ведуть роботу з усунення кадастрових помилок щодо розмірів земельних ділянок та їх координат (таких неточностей близько 1,5 млн), а технологічний захист правочинів повинен забезпечити блокчейн.


Нагадаємо, базова модель відкриття ринку землі передбачає, що перші 10 років покупцями сільгоспземель зможуть бути лише громадяни України, а юридичні особи та іноземці не допускатимуться на ринок. Крім того, планується ввести граничний розмір володіння - не більше 200 га в одні руки. При цьому якщо громадянин успадкував земельну ділянку або вона йому була подарована і в результаті площа землеволодіння перевищить вказаний ліміт, у власника буде рік на відчуження надлишку. Якщо протягом року землю не буде реалізовано, вона перейде за рішенням суду у власність держави.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини