Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Найважливіше для керівника в Законі «Про електронні довірчі послуги»

9 жовтня 2017, 10:14
245
0
Реклама

5 жовтня було прийнято Закон «Про електронні довірчі послуги» (законопроект № 4685). Він набере чинності через рік із дня опублікування, тому є час підготуватися, але до чого саме?

Насамперед зазначимо, що електронна довірча послуга надається для забезпечення електронної взаємодії осіб, які довіряють постачальникові таких послуг. Звертаємо увагу, що цей постачальник - не посередник, він просто дає сторонам надійний інструмент, яким вони користуються самостійно.

Дещо спрощуючи, можна сказати, що електронні довірчі послуги є результатом розвитку технології електронного підпису. Потреба в їх нормативному регулюванні стала гострою кілька років тому в ЄС, країни-члени якого використовували власні варіанти систем електронних підписів, часто несумісних один з одним, що значно ускладнювало трансграничні операції електронної комерції. У результаті 01.07.2016 набрав чинності Регламент Європарламенту про електронну ідентифікацію та довірчі послуги для електронних транзакцій в межах внутрішнього ринку (eIDAS-регулювання). Тепер громадяни та юрособи країн - членів ЄС мають можливість використовувати свої національні електронні схеми ідентифікації для доступу до послуг в інших країнах ЄС. Наприклад, через інтернет вони можуть подавати податкові декларації, відкривати рахунки у банках, реєструвати компанії в іншій державі, перевіряти достовірність інтернет-платежів тощо.

На підставі регулювання eIDAS у Кабміні й було розроблено законопроект № 4685 від 17.05.2016 р., що став майже через півтора року Законом. Він повністю перебудовує держрегулювання діяльності у сфері забезпечення послуг електронного підпису, вводить сервіс електронних печаток, визначає правила електронної ідентифікації, аутентифікації тощо. За держрегулювання цієї сфери відповідають Кабмін, спеціальний центральний орган (його буде створено) і Національний банк.

Встановлюється такий перелік електронних довірчих послуг:

- створення, перевірка та підтвердження електронних підписів і печаток;

- формування, перевірка та підтвердження сертифіката підпису або печатки (передача користувачеві засобів, що дають можливість самостійно генерувати підпис або печатку);

- формування, перевірка та підтвердження сертифіката аутентифікації веб-сайту;

- формування, перевірка та підтвердження позначки часу;

- здійснення реєстрованої електронної доставки;

- зберігання електронних підписів, печаток і сертифікатів, пов'язаних з цими послугами.

Послуги поділяються на звичайні, які може надавати хто завгодно, і кваліфіковані, які можна надавати лише після проходження процедури держреєстрації. Інформація про кваліфікованого постачальника вноситься до Довірчого списку. Фактично йдеться про новий реєстр, що має специфічну назву. Можна припустити, що кількість подібних постачальників зростатиме.

У цілому ж для бізнесу реалізація норм Закону передбачає:

- розширення можливостей для імпорту й участі в міжнародних тендерах;

- можливість укладати в електронному вигляді угоди, для яких передбачено обов'язкове посвідчення нотаріусом (купівля-продаж нерухомості, складання заповіту тощо);

- поява можливості проставляння позначки часу, що визнається юридично значущим способом фіксації стану електронних даних на певний момент часу (важливо, наприклад, у справах про поширення інформації в інтернеті);

- можливість передавання даних із підтвердженням фактів надсилання й отримання, а також гарантуванням захисту даних у процесі передавання та ін.

У перспективі (залежно від строків прийняття необхідної підзаконної нормативної бази) можливе впровадження повноцінних систем електронних угод і подання будь-яких документів до органів влади і місцевого самоврядування в електронній формі. Таким чином, з'являється нове поле для розвитку проектів у сфері електронної звітності та документообігу. Також створюється база для функціонування елементів електронного суду.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини