Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Витрати імпортерів і виробників електроніки можуть зменшитися

19 вересня 2017, 10:23
352
0
Реклама

Нині імпортери та виробники обладнання та носіїв, із застосуванням яких у домашніх умовах можна відтворювати аудіо- та відеозаписи, мають платити уповноваженим організаціям колективного управління (ОКУ) авторськими правами. Це їх зобов'язують Закон «Про авторське право і суміжні права» і постанова КМУ від 27.06.2003 № 992 «Про розмір відрахувань, що сплачуються виробниками та імпортерами обладнання і матеріальних носіїв, із застосуванням яких у домашніх умовах можна здійснити відтворення творів і виконань, зафіксованих у фонограмах і (або) відеограмах». Платежі провадяться у вигляді відсотка від вартості обладнання. Зібрані кошти ОКУ повинні розподілятися між авторами, виконавцями та виробникам фонограм (відеограм).

У Мінекономрозвитку визнали, що ця система працює дуже погано, оскільки процес розподілу коштів нормативно не врегульовано. У результаті скільки збирається коштів і як вони розподіляються, точно не знає ніхто. Згідно з оцінкою експертів загальна сума відрахувань авторам у 2016 році склала близько 6 млн грн, але при цьому ОКУ зібрали близько 70 млн грн.

Крім того, перелік обладнання містить назви родових об'єктів, віднесення до яких конкретної техніки є дискусійним, наприклад: «телевізор з відеомагнітофоном або жорстким диском чи програвачем DVD-дисків з функцією запису або функцією запису на флеш-картку». Це призводить до судових спор між ОКУ та імпортерами техніки.

Враховуючи те, що в Україні великий обсяг нелегального імпорту обладнання, додаткові відрахування для офіційних імпортерів знижують їх конкурентоспроможність.

Для виправлення ситуації Міністерство розробило проект постанови уряду, якою пропонується скоротити перелік обладнання, що оподатковується авторськими відрахуваннями, із 33 позицій до трьох: відеомагнітофон з функцією запису, аудіокасети, відеокасети.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини