Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Національний банк планує у вересні змінити операційний дизайн своєї монетарної політики

5 вересня 2017, 16:41
175
0
Реклама

Головний елемент анонсованих змін - початок розміщення тримісячних депозитних сертифікатів. На думку регулятора, відсутність подібного інструменту ускладнює процес ціноутворення для інших інструментів, зокрема валютних форвардів. У НБУ також сподіваються, що ці сертифікати активно торгуватимуться на вторинному ринку, що оживить його і збільшить ліквідність.

Початок розміщення тримісячних депозитних сертифікатів НБУ заплановано на 13 вересня. Розміщення відбуватиметься один раз на тиждень, у середу, на процентному тендері за принципом єдиної ціни.

Водночас з 11 вересня НБУ припиняє щоденне розміщення депозитних сертифікатів на 14 днів, їх розміщення проводитиметься двічі на тиждень. Депозитні сертифікати овернайт розміщуватимуться щодня.

У НБУ вважають, що підвищенню ефективності монетарної політики сприятиме і розвиток фінансових ринків, і для цього регулятор має намір внести низку змін у роботу міжбанківського валютного ринку. Зокрема, пропонується - відмова від обов'язкової реєстрації міжбанківських угод учасників ринку в системах «ВалКлі» і «КредІнфо». Дані про міжбанківські угоди Нацбанк отримуватиме на основі даних торговельно-інформаційних систем (ТІС) «Блумберг» і «Рейтер». Такі кроки сприятимуть зниженню операційних ризиків для банків, а НБУ дадуть змогу отримувати інформацію про угоди в режимі реального часу, а не наприкінці дня, як це відбувається зараз. Після цих змін НБУ планує перейти до нової методології розрахунку офіційного курсу гривні - замість середньозваженого розрахунку за угодами «ВалКлі» використовуватиметься середньоарифметичне значення за угодами в ТІС з відсіканням крайніх угод. Буде реалізовано й інші заходи.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини