Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ProZorro почала сигналізувати про потенційні порушення замовників у державних закупівлях

30 серпня 2017, 16:22
188
0
Реклама

За інформацією Мінекономрозвитку, 30 серпня запрацювала система ризик-індикаторів ProZorro. Вона дозволяє в автоматичному режимі виявляти закупівлі, які мають ознаки порушення норм Закону «Про публічні закупівлі». Поки аналізуються 16 показників, що сигналізують про ризики, у перспективі їх буде не менше 60.

Серед показників, які відстежуються системою, - аномальна економія (більше 60 %), робота постачальника тільки з одним замовником, недеталізовані тендерні оголошення, надмірно велика кількість лотів в одній закупівлі та інші.

Інформація в системі відображається в реальному часі за адресою http://risk.dozorro.org. Наприклад, на сьогодні система відстежила, що в Рівненської АЕС ознаки ризику мають 884 з 1334 закупівель, в однієї з філій ПАО «Укртранснафта» - 851 з 2047, на Запорізькій АЕС - 752 з 1143.

Також система визначила найбільш поширені ознаки ризиків: «Переможець незначно змінював ціну» (41 %), «Дуже малий крок зниження ціни» (35 %), «Не деталізований CPV (код товару, який закуповують)» (13 %).

Перший заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов пояснив: «ProZorro не почне бити струмом порушників, але бізнес і правоохоронні органи зможуть використовувати ризик-індикатори для того, щоб визначати надійність замовників і перевіряти їхню діяльність відповідно».

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини