Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Платникам податків можуть дати можливість відкривати єдиний рахунок у Держказначействі

28 серпня 2017, 09:01
207
0
Реклама

Уряд зареєстрував у парламенті два пов'язані законопроекти, покликані дати можливість платникам податків за їх бажанням відкривати єдиний рахунок. Перший проект - «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» (№ 7035 від 21.08.2017).

Передбачається, що на цей рахунок не можна буде сплачувати лише ПДВ та акцизний податок з реалізації палива, оскільки для цих податків є свої електронні системи. Проте кошти з такого рахунка можна перераховувати на рахунки, відкриті в системі електронного адміністрування ПДВ і в системі електронного адміністрування реалізації палива.

Для відкриття та закриття єдиного рахунка до Держказначейства звертається не сам платник податків, а ДФС, якій платник податків повідомив про своє бажання відкрити чи закрити рахунок. Кошти на єдиний рахунок сплачуються через Електронний кабінет платника податків.

Після прийняття законопроекту необхідно буде внести зміни до Положення про Державну казначейську службу, затвердженого постановою КМУ від 15.05.2015 № 215.

Планується, що Закон набере чинності з 1 січня 2018 року, а функціонування єдиних рахунків почнеться з 1 числа місяця, наступного за місяцем початку роботи програмного забезпечення, призначеного для взаємодії інформаційних систем ДФС і Держказначейства, але не пізніше 1 липня 2018 року.

Другий законопроект - «Про внесення змін до деяких законів України щодо запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» (№ 7034 від 21.08.2017). Він спрямований на те, щоб забезпечити ефективне функціонування єдиного рахунка і заборонити звернення стягнення та накладення арешту на грошові кошти на єдиному рахунку платників податків. Для цього треба внести зміни до Податкового кодексу, Закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» і Закону «Про виконавче провадження».

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини