Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Банки можуть скоригувати свої методики оцінки застав

9 серпня 2017, 09:01
247
0
Реклама

Набрав чинності наказ Голови Національного банку від 7 серпня 2017 року № 760-но «Про затвердження розмірів коригуючих коефіцієнтів та граничного рівня зменшення обсягу заставлених активів (майна)». У ньому встановлено нові розміри коригуючих коефіцієнтів за активами, що приймаються НБУ як забезпечення виконання зобов'язань за операціями рефінансування, прямого репо та за договорами про зберігання запасів готівки.

Метою застосування коригуючих коефіцієнтів названо мінімізацію втрат Нацбанку в разі реалізації ризиків процентної, валютної ліквідності, які призводять до зменшення справедливої вартості прийнятої НБУ застави.

Коригуючі коефіцієнти застосовуються до справедливої вартості застави та залежать від його основних характеристик. Так, визначено стандартні коригуючі коефіцієнти для ОВДП, згрупованих за такими характеристиками: валюта номіналу, залишковий строк до погашення, розмір купона і наявність додаткових умов (наприклад, індексація або погашення шляхом амортизації). Коригуючий коефіцієнт для іноземної валюти та депозитних сертифікатів НБУ залишено без змін - 95 % і 100 % відповідно.

Також затверджено розмір граничного рівня зменшення обсягу заставлених активів на рівні 5 %. Це означає, що Нацбанк вимагатиме від банку внесення додаткових активів тільки в разі зменшення справедливої вартості застави за вказаними операціями більш як на 5 %. Зменшення вартості в межах 5 % покриватиметься за рахунок коригуючих коефіцієнтів.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини