Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Сферу застосування стимулюючого регулювання незабаром може бути розширено

31 липня 2017, 09:01
206
0
Реклама

Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), завершила формування нормативної бази, необхідної для переведення на стимулююче регулювання (RAB-регулювання) компаній ряду видів діяльності. 27 липня було прийнято необхідні постанови (офіційно їх поки не опубліковано).

Після того, як документи Нацкомісії буде доповнено необхідними рішеннями інших органів влади, новий вид регулювання (формування тарифів) може почати застосовуватися під час дистрибуції електроенергії та передачі її магістральними мережами, при транспортуванні тепла магістральними та розподільчими мережами. Питання переведення конкретних компаній на RAB-регулювання розглядатиметься регулятором окремо, після проведення відкритих слухань.

Нині тарифи для енергетиків і тепловиків встановлюються за принципом «Витрати+», що передбачає прибуток на рівні кількох відсотків і не мотивує компанії ні до енергоефективності, ні до залучення інвестицій. RAB-регулювання застосовується у багатьох економічно розвинених країнах. Головна його перевага полягає в тому, що воно робить привабливими для інвесторів вкладення в інфраструктуру мереж, тобто вони отримують зрозумілий і гарантований механізм заробітку та повернення своїх коштів.

В Україні розмови про застосування RAB-регулювання почалися у 2008 році. Але справа гальмувалася, тобто влада не хотіла йти на підвищення тарифів для населення, що з великою ймовірністю знадобилося б під час реалізації нового принципу. У 2015 році необхідне політичне рішення було прийнято, і НКРЕКП почала підготовчу роботу.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини