Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Уряд готує ринок до впровадження стільникового зв'язку четвертого покоління

21 липня 2017, 14:41
190
0
Реклама

Кабінет Міністрів розробив проект постанови «Про внесення змін до розмірів плати за видачу ліцензій на користування радіочастотним ресурсом України», яка має внести зміни до постанови КМУ від 22 лютого 2006 № 200 «Про розміри плати за видачу, продовження строку дії, переоформлення, видачу дублікатів ліцензій на користування радіочастотним ресурсом України».

Планується встановити, що розмір плати за користування 1 Мгц радіочастот для стільникового зв'язку в діапазоні 1710 - 1785 Мгц становитиме 981 грн у кожному регіоні країни, а в діапазоні 1805 - 1880 Мгц - 481 грн. Причому ця плата є початковою, оскільки розподіл частот відбуватиметься у вигляді конкурсу.

Ці частоти оператори мають використовувати для надання послуг стільникового зв'язку четвертого покоління (4G). Для порівняння - плата за частоти для зв'язку 3G (у діапазоні 2,5 - 2,7 ГГц) на тих самих умовах становить 1059260 грн.

Нагадаємо, що 4 липня уряд затвердив умови впровадження в Україні зв'язку 4G, які враховують вимоги до роботи операторів, умови проведення тендерів (конкурсів) на продаж ліцензій, механізм компенсації за конверсію і вартість самих ліцензій.

Планується, що конкурси відбудуться в грудні поточного року. Очікується, що початкова вартість ліцензій 4G становитиме близько 6,3 млрд грн : 2,3 млрд грн за діапазон 2600 Мгц (у цьому діапазоні плату за частоти вже встановлено) і 4 млрд грн - 1800 Мгц. Суми ці значні, особливо з огляду на те, що оператори ще далекі від повного використання споживчого потенціалу зв'язку 3G, не кажучи вже про повернення відповідних інвестицій. Тому оператори наразі ведуть активну роботу, спрямовану на те, щоб умови впровадження 4G були максимально щадними для них. Відмовитися ж від переходу на новий стандарт зв'язку в нинішніх умовах вони не можуть.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини