Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Підписано Закон про держконтроль щодо безпечності продуктів і кормів

3 липня 2017, 09:01
209
0
Реклама

30 червня Президент підписав Закон на базі законопроекту № 906, який є, за оцінкою Держпродспоживслужби, важливим кроком у сфері реформування української системи державного контролю за безпечністю харчових продуктів. Ним затверджено базові принципи європейської системи державного контролю безпечності харчових продуктів в Україні.

Прийнятий закон передбачає запровадження зовнішнього щорічного аудиту компетентного органу (Держпродспоживслужби), до якого, зокрема, передбачено залучення представників громадськості. Також обмежується коло осіб, яким можуть делегуватися повноваження щодо здійснення державного контролю та запроваджується фіксований розмір штрафу за відповідний вид порушення.

Також, серед іншого, документ передбачає серйозні зміни в системі держконтролю - перевірки операторів ринку без попередження, запровадження ризик-орієнтованого підходу (оцінка ризику повинна супроводжувати кожен важливий крок діяльності як компетентного органу, так і бізнесу), фаховий державний контроль, вичерпний перелік питань для перевірки, механізм пом'якшення відповідальності щодо певних порушень.

Основні положення Закону набудуть чинності після 9-місячного перехідного періоду, протягом якого необхідно розробити та прийняти близько 40 підзаконних актів, щоб повністю привести українську систему державного контролю у сфері безпечності харчових продуктів у відповідність до директив і регламентів Європейського Союзу.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини