Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Контролюючі органи зобов’язані оприлюднювати

6 лютого 2017, 15:00
193
0
Реклама

Наявність затверджених й оприлюднених на власних офіційних веб-сайтах уніфікованих форм актів із переліком питань є однією з умов, що уможливлюють проведення перевірок органами державного нагляду (контролю) суб'єктів господарювання. Тож вихід на перевірку суб'єктів господарювання органів державного нагляду (контролю), які не мають затверджених й оприлюднених на власних офіційних веб-сайтах уніфікованих форм актів із переліком питань, не відповідатиме вимогам законодавства.

Зауважимо: зазначені уніфіковані форми актів додаткового оприлюднення на офіційних веб-сайтах його територіальних органів не потребують.

Адже суб'єкт господарювання має право не допускати посадових осіб органу держнагляду (контролю) до здійснення держнагляду (контролю), якщо відповідним органом не була затверджена й оприлюднена на власному офіційному веб-сайті уніфікована форма акта, у якій передбачається перелік питань залежно від ступеня ризику (ст. 10 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності»).

Тож дії органів державного нагляду (контролю) не відповідатимуть вимогам законодавства навіть у випадку, якщо в цих органах держнагляду (контролю) затверджені уніфіковані форми актів, у яких передбачаються переліки питань залежно від ступеня ризику, але вони не оприлюднені на офіційних веб-сайтах цих органів державного нагляду (контролю).

Це ж стосується й нормативно-правових актів (окрім актів, що мають гриф обмеження доступу), дотримання вимог яких перевіряється під час здійснення заходів державного нагляду (контролю).

При цьому якщо органом держнагляду (контролю) було оприлюднено неповний перелік нормативно-правових актів, дотримання вимог яких перевірятиметься, то під час проведення контрольного заходу може бути перевірено дотримання суб'єктом господарювання вимог лише оприлюднених на офіційному веб-сайті нормативних актів.

Відповідні роз'яснення надано ДРС.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини