Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ФОП, які вирішили закритися,

5 січня 2017, 17:15
209
0
Реклама

З метою недопущення несправедливої сплати фізособами-підприємцями ЄСВ у результаті змін законодавства пропонується забезпечити їм перехідний період для проведення необхідних реєстраційних дій з припинення господарської діяльності у разі, якщо вони її фактично не здійснюють або не планують здійснювати.

Нагадаємо, 1 січня 2017 року набрав чинності Закон № 1774-VIII, згідно з яким ФОП, які не отримуватимуть доходи в 2017 році, також зобов'язані сплачувати ЄСВ, мінімальний розмір якого з 1 січня становить 704 грн. Раніше ФОП, які не отримували доходи у звітному місяці, мали право не сплачувати ЄСВ. У зв'язку з цим ФОП зараз масово закриваються - повідомляється, що ліквідовано вже 10 850.

Вирішити напружену ситуацію запропоновано законопроектом № 5633 «Про внесення змін до деяких законів України щодо гарантування прав і законних інтересів суб'єктів малого і середнього підприємництва».

Згідно з проектом, якщо ФОП (що знаходиться на загальній системі оподаткування, а також особа, що здійснює незалежну профдіяльність) подала заяву про проведення держреєстрації припинення підприємницької діяльності до 1 квітня 2017 року і таким платником не отриманий дохід (прибуток) протягом I кварталу 2017 року, він має право самостійно визначити базу нарахування ЄСВ за зазначений період, але не більше максимальної величини бази нарахування. При цьому сума єдиного внеску не може бути менше розміру мінімального страхового внеску.

Завдяки таким змінам зазначені ФОП звільняються від сплати ЄСВ у розмірі 704 грн.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини