Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Перспективна бізнес-модель:

16 грудня 2016, 16:30
316
0
Реклама

Найманого працівника можна зробити співвласником компанії і це лише покращить її роботу. Експерти пропонують підприємствам впроваджувати інклюзивну бізнес-модель «employee stock ownership plan» (ESOP), яка має активізувати підприємницький потенціал всередині держави. Залучення працівників до результатів роботи підприємств стимулюватиме людей займатися бізнесом та ефективніше виконувати свою роботу. Інклюзивність економіки дає можливість робити з людини інвестора.

На переконання голови правління Центру економічної демократії Романа Склярова, модель спільної власності працівників та інвесторів - це реальний шлях до «м'якої деолігархізації» та інклюзивної економіки. «Еліта і народ, - вважає експерт, - у такій схемі вже є не противниками, а союзниками, які знаходяться «в одному човні» та мають спільну мету - розвиток бізнесу і держави в цілому».

Програми, подібні до ESOP, діють у США та деяких європейських країнах і вже засвідчили свою ефективність. Такі ініціативи актуальні не лише для малих та середніх підприємств. Модель ESOP активно впроваджується корпораціями Siemens, Lufthansa, Air France, UniCredit, Bayer, Daimler, Ubisoft та багатьма іншими. Експерти наголошують, що інклюзивна економіка є одним із пунктів глобальних цілей до 2030 року, які Україна адаптує до своїх умов.

Проте ці підходи можуть працювати лише у разі чітко розроблених законодавчих норм.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини