Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Формула "Роттердам+":

1 грудня 2016, 16:30
178
0
Реклама

Розгляд судової справи щодо правомірності застосування формули оцінки вартості вугілля «Роттердам+» в Україні перенесено на 11 січня 2017 року. Позов проти НКРЕКП подав її колишній член Андрій Герус. Засідання Київського окружного адміністративного суду мало відбутися сьогодні, але його скасували, через те що суддя Ігор Іщук, який мав розглядати позов, перебуває на навчанні в Національній школі суддів.

Застосування формули стало причиною підняття тарифів на електроенергію для кінцевого споживача. За даними експертів, ціна вугілля за формулою «Роттердам+» становить 63 долари за тонну, тоді як ціна за тонну вугілля без застосування формули - 44,2 долара за тонну. Підприємства теплогенерації почали продавати електроенергію на 15 - 20% дорожче. Лунали звинувачення, що окремі комерційні підприємства використовують вугілля, яке надходить не з Роттердаму, але все одно застосовують формулу.

У своєму позові Андрій Герус вимагає скасувати постанову НКРЕКП від 3 березня 2016 року «Про затвердження Порядку формування прогнозованої оптової ринкової ціни електричної енергії». Постановою була затверджена нова методика визначення оптової ринкової ціни на електроенергію. Згідно з нею ціна вугілля для виробництв має обчислюватися за формулою: вартість вугілля в порту Роттердам плюс вартість його доставки до України.

Проте в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості заявляють, що формула «Роттердам+» фактично не працює в Україні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини