Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи скасували мінімальну плату за нотаріальні дії?

29 листопада 2016, 09:01
244
0
Реклама

Уряд не мав достатніх повноважень, щоб скасувати мінімальну плату за нотаріальні дії, як стверджують у Нотаріальній палаті. У відомстві зазначають, що Указ Президента № 762/98, яким встановлено розмір плати за вчинення нотаріальних дій, може бути скасовано лише законом, оскільки документ підписано в рамках пункту 4 Перехідних положень Конституції України в редакції 1996 року.

У Нотаріальній палаті процитували відповідний пункт: «Президент України протягом трьох років після набуття чинності Конституцією України має право видавати схвалені Кабінетом Міністрів України і скріплені підписом Прем'єр-міністра України укази з економічних питань, не врегульованих законами, з одночасним поданням відповідного законопроекту до Верховної Ради України в порядку, встановленому статтею 93 цієї Конституції. Такий указ Президента України вступає в дію, якщо протягом тридцяти календарних днів з дня подання законопроекту (за винятком днів міжсесійного періоду) Верховна Рада України не прийме закон або не відхилить поданий законопроект більшістю від її конституційного складу, і діє до набрання чинності законом, прийнятим Верховною Радою України з цих питань».

Крім того, у заяві Нотаріальної палати зазначається, що від скасування мінімальної межі плати за нотаріальні послуги держава щорічно може втрачати понад 250 млн грн.

Натомість у МЕРТ запропонували зовсім інший погляд на проблему: за оцінками Міністерства, до 2020 року скасування мінімальної оцінки послуги нотаріуса дозволить зекономити для бізнесу близько 1 млрд грн.

Нагадаємо, що 23 листопада Уряд скасував більше 360 застарілих обмежуючих нормативних актів, в тому числі і Указ Президента щодо мінімальної межі оплати нотаріальних послуг

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини