Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Спрощено умови доступу

24 листопада 2016, 09:01
216
0
Реклама

Нацбанк України полегшив процедуру отримання резидентами кредитів, позик в іноземній валюті від нерезидентів і надання резидентами позик в іноземній валюті нерезидентам. Загалом зміни, внесені Нацбанком, спрощують умови для залучення кредитних ресурсів в іноземній валюті до українського бізнесу.

По-перше, якщо компанія - резидент України залучає від нерезидента-кредитора за участі експортно-кредитного агентства (ЕКА) зовнішні кредити або позику, такий позичальник вже не підлягатиме контролю з боку Нацбанку за дотриманням максимальної процентної ставки. Нагадаємо, що НБУ здійснює контроль, щоб вартість зовнішніх приватних запозичень у формі кредитів або позик в іноземній валюті не перевищувала граничний розмір, тобто розмір максимальних процентних ставок, встановлених постановою Правління НБУ від 03.08.2004 № 363. Але надалі під час такого контролю за розміром виплат резидента за користування кредитом не враховуватимуться платежі, які резидент платить нерезиденту для відшкодування його фактичних витрат.

По-друге, Нацбанк додатково передбачив проведення банками аналізу джерел походження коштів в іноземній валюті у резидентів (що не мають статусу фінансової установи), які мають намір використати цю валюту для надання позик нерезидентам. Такий захід унеможливить використання резидентами-підприємствами іноземної валюти, що була отримана як кредит або позика, для надання позики нерезиденту за межами України на підставі індивідуальної ліцензії НБУ.

Ці та інші зміни затверджені постановою Правління Нацбанку від 22 листопада 2016 року № 404 «Про затвердження Змін до Положення про порядок отримання резидентами кредитів, позик в іноземній валюті від нерезидентів і надання резидентами позик в іноземній валюті нерезидентам». Постанова набирає чинності з 30 листопада 2016 року.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини