Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Що буде чиновнику,

1 листопада 2016, 09:05
135
0
Реклама

В Україні завершився перший етап подання е-декларацій, як повідомив заступник голови Національного агентства з питань запобігання корупції Руслан Радецький. До 30 жовтня включно всі чиновники зобов'язані були подати інформацію про свої доходи, майно та заощадження. За словами Радецького, на сьогодні в Реєстрі перебуває більше 118 тисяч е-документів, із них щорічних декларацій - більше 103 тисяч.

Водночас деякі народні депутати не подали свої декларації. ЛІГА:ЗАКОН розбиралася в тому, яке покарання може понести чиновник за це. Несвоєчасне подання декларації тягне за собою адміністративний штраф у розмірі від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів (8 500 - 17 000 гривень) згідно з ч. 1 ст. 172-6 КпАП. При цьому до відповідальності можна притягнути тільки в ситуації, коли строк пропущено без поважних причин, які встановлюються в кожному конкретному випадку, причому для визнання поважною причина повинна зумовити фізичну неможливість заповнити декларацію.

Штраф навіть у 17 тис. гривень навряд чи може налякати декларантів, багато з яких декларує мільйони доларів заощаджень готівкою. Проте рано чи пізно декларацію подати доведеться. Пропуск строку не звільняє чиновника або депутата від обов'язку подати декларацію. Відмова подати таку декларацію - кримінальний злочин, передбачений ст. 366-1 Кримінального кодексу. Санкція статті досить сувора та дає суду такі варіанти покарань:

1) штраф від 2 500 до 3 000 неоподатковуваних мінімумів (42 500 - 51 000 грн);

2) громадські роботи на строк від 150 до 240 годин;

3) позбавлення волі на строк до 2 років.

Крім того, винному буде заборонено обіймати посади в органах влади та місцевого самоврядування на строк до 3 років. Набрання чинності таким вироком означає звільнення із займаної посади.

Проте законодавство дає чиновникам ще 7 днів для внесення поправок до задекларованих даних. Можливо, за цей час усі держслужбовці вищих рангів встигнуть подати свої декларації.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини