Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мільйонні штрафи за роботу з ФОП

3 серпня 2016, 09:06
223
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Збільшилася кількість перевірок компаній, які мають цивільно-правові договори з фізособами-підприємцями (ФОП).

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Юристи зазначають активізацію податкових перевірок підприємств, які співпрацюють з фізичними особами-підприємцями. Фіскали намагаються знайти факти податкової мінімізації в договорах, укладених з особами, що працюють на спрощеній системі оподаткування.

За словами керівника практики вирішення податкових спорів KPMG в Україні Лариси Антощук, фіскальні служби намагаються знайти привід для «перекваліфікації» цивільно-правових відносин в трудові.

Податківці працюють за такою схемою. При складенні акта перевірки ДФС визначає, що відносини з фізособою-підприємцем мають характер трудових, а не цивільно-правових. Відповідно податкова вважає, що потрібно застосовувати оподаткування, як при фактичному працевлаштуванні особи. На всі виплати, які здійснювались на користь ФОП, ДФС донараховує податок на доходи фізосіб, ЄСВ, військовий збір. На довершення ще застосовує штрафну санкцію, яка може коливатися в межах 25%-50% суми нарахованого податкового зобов'язання (згідно зі ст.123 Податкового кодексу України).

Лариса Антощук зазначає, якщо ДФС зможе довести хоч в одному суді, що цивільно-правовий договір був «удаваним працевлаштуванням», то платнику податків може бути здійснене донарахування податків за останні 3 роки. Для підприємства це можуть бути сотні тисяч податкових нарахувань.

ПРОТЕ:

Підприємство може «відбутися» не лише штрафами. Якщо донараховані податки будуть дуже великими, то це може бути кваліфіковано як ухилення від сплати податків відповідно до ст. 212 Кримінального кодексу України. За це передбачено покарання у вигляді значних штрафів, конфіскації майна, заборони займати певні посади.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини