Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ПЕРЕНЕСЕННЯ ПЕРЕВІРКИ

21 березня 2016, 09:00
154
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

У разі неможливості проведення планової виїзної перевірки у зв'язку з втратою платником податків документів строк проведення такої перевірки переноситься до дати відновлення та надання документів на перевірку, розповіла ДФС у листі № 5246/6/99-99-22-04-02-15.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Нагадаємо, п. 6.10 Положення про документальне забезпечення записів у бухобліку визначено, що у разі пропажі або знищення первинних документів, облікових регістрів і звітів керівник підприємства, установи письмово повідомляє про це правоохоронні органи та наказом призначає комісію для встановлення переліку відсутніх документів та розслідування причин їх пропажі або знищення.

Результати роботи комісії оформляються актом, який затверджується керівником підприємства, установи. Копія акта надсилається органу, в сфері управління якого перебуває підприємство, установа, а також державній податковій інспекції - підприємствами та місцевому фінансовому органу - установами, протягом 10 днів.

Згідно з п. 44.1 ст. 44 ПК для цілей оподаткування платники податків зобов'язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов'язаних з визначенням об'єктів оподаткування та/або податкових зобов'язань, на підставі первинних документів, регістрів бухобліку, фінзвітності, інших документів, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків та зборів.

Пунктом 44.3 ст. 44 ПК визначено, що платники податків зобов'язані забезпечити зберігання документів, визначених у п. 44.1 ст. 44 ПК, а також документів, пов'язаних з виконанням вимог законодавства, контроль за дотриманням якого покладений на контролюючі органи, не менше як 1095 днів з дня подання податкової звітності, для складення якої використовуються зазначені документи.

При цьому відповідно до абз. 1 п. 44.1 ст. 44 ПК дані податкової декларації повинні бути підтверджені первинними документами, регістрами бухобліку, фінзвітності, іншими документами, пов'язаними з обчисленням і сплатою податків та зборів. Платникам податків забороняється формування показників податкової звітності, митних декларацій на підставі даних, не підтверджених зазначеними документами.

Відповідно до п. 44.5 ст. 44 ПК у разі втрати, пошкодження або дострокового знищення документів, зазначених у п. 44.1 і 44.3 ст. 44 ПК, платник податків зобов'язаний протягом 5 днів з дня такої події письмово повідомити контролюючий орган за місцем обліку.

ПРОТЕ:

Платник податків зобов'язаний відновити втрачені документи протягом 90 календарних днів з дня, що настає за днем находження повідомлення до контролюючого органу.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини