Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВІДШКОДУВАННЯ ЗБИТКУ

17 березня 2016, 09:04
292
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 2 березня 2016 року розглянув справу 6-1263цс15 про відшкодування збитку, заподіяного ДП НСК «Олімпійський» у результаті неправомірних дій під час виконання відповідачем трудових обов'язків на посаді генерального директора.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Під час розгляду справи було сформовано таку правову позицію.

Для звернення власника або уповноваженого ним органу до суду з питань стягнення з працівника матеріального збитку, заподіяного підприємству, установі, організації, встановлюється строк в один рік з дня виявлення заподіяного працівником збитку (частина третя статті 233 КЗпП).

Отже, строк звернення до суду в справах щодо трудових правовідносин врегульований положеннями КЗпП. Спірні правовідносини у справі, що переглядається, регулюються положеннями КЗпП, статтею 233 якого встановлено строк в один рік з дня виявлення заподіяного працівником збитку.

Як роз'яснено в пункті 20 постанови Пленуму Верховного Суду України від 29 грудня 1992 року № 14 «Про судову практику в справах про відшкодування шкоди, заподіяної підприємствам, установам, організаціям їх працівниками», судам необхідно перевіряти, чи дотриманий власником або уповноваженим ним органом встановлений статтею 233 КЗпП річний строк з дня виявлення заподіяного працівником збитку для звернення до суду з позовом про його відшкодування. Цей строк застосовується і при зверненні із заявою прокурора. Днем виявлення збитку слід вважати день, коли власнику або уповноваженому ним органу стало відомо про наявність збитку, заподіяного працівником. Днем виявлення збитку, встановленого в результаті інвентаризації матеріальних цінностей, при ревізії або перевірці фінансово-господарської діяльності підприємства, установи, організації, слід вважати день підписання відповідного акта або висновку.

Таким чином, прийняття постанови про відкриття кримінальної справи не усуває юридичного значення доведених до відома юридичної особи або органу державного управління актів, висновків та інших документів, здатних підтвердити початок перебігу встановленого частиною третьою статті 233 КЗпП строку звернення до суду.

ПРОТЕ:

Враховуючи викладене, слід зробити висновок, що за змістом частини третьої статті 233 КЗпП день прийняття постанови про відкриття кримінальної справи стосовно особи, яка є відповідачем у цивільній справі про відшкодування збитку, заподіяного підприємству, установі, організації внаслідок порушення покладених на працівника трудових обов'язків, не слід вважати днем виявлення збитку, заподіяного цим працівником, за наявності акта або висновку, складених у результаті інвентаризації матеріальних цінностей, під час ревізії або перевірки фінансово-господарської діяльності підприємства, установи, організації.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини