Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ОПОДАТКУВАННЯ ЗАРПЛАТИ

16 березня 2016, 09:04
184
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Військовим збором оподатковується сума доходу у вигляді зарплати (у т. ч. за роботу за сумісництвом), нарахованої на підставі трудового договору, або винагорода, виплачена за цивільно-правовим договором. Такого висновку дійшла ДФС в листі № 4644/6/99-99-17-03-03-15.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Згідно з п. 163.1 ст. 163 Податкового кодексу об'єктом оподаткування платника є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід, до якого, зокрема, включаються:

- доходи у вигляді зарплати, нараховані платнику податків згідно з умовами трудового договору;

- суми винагород та інших виплат, нараховані платнику податків згідно з умовами цивільно-правового договору.

Відповідно до п. 164.6 ст. 164 ПК у разі нарахування доходів у формі зарплати база оподаткування визначається шляхом зменшення нарахованої зарплати на суму єдиного внеску, страхових внесків до накопичувального фонду, а у випадках, передбачених законом, - обов'язкових страхових внесків до недержавного пенсійного фонду, які сплачуються за рахунок зарплати працівника, а також на суму податкової соціальної пільги за її наявності.

У разі нарахування доходів у вигляді винагороди за цивільно-правовими договорами за виконання робіт (надання послуг) база оподаткування визначається шляхом зменшення нарахованої суми такої винагороди на суму єдиного внеску.

Оскільки з 1 січня 2016 року скасовано утримання єдиного внеску із зарплати найманих працівників, то в разі нарахування доходів у формі зарплати база оподаткування ПДФО становитиме нараховану зарплату, зменшену на суми страхових внесків, а також на суму податкової соціальної пільги за її наявності.

При цьому база оподаткування ПДФО при нарахуванні доходів у вигляді винагороди, яка виплачується фізособам, котрі виконують роботи (надають послуги) за цивільно-правовими договорами, дорівнює нарахованій сумі такої винагороди, до якої застосовується ставка 18 %.

ПРОТЕ:

Крім того, об'єктом оподаткування військовим збором є доходи, визначені у ст. 163 ПК, зокрема загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід. Ставка збору - 1,5 % об'єкта оподаткування, визначеного пп. 1.2 п. 16-1 підрозділу 10 розділу XX ПК. Нарахування, утримання та сплата збору до бюджету здійснюються в порядку, встановленому ст. 168 ПК.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини