Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ПРИПИНЕННЯ ПОРУКИ

3 березня 2016, 09:02
292
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Верховний Суд України на спільному засіданні судових палат у цивільних та господарських справах 17 лютого 2016 року розглянув справу 6-2875цс15 про визнання поруки припиненою.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Під час розгляду було сформовано таку правову позицію.

Згідно з положеннями частини четвертої статті 559 Цивільного кодексу порука припиняється після закінчення строку, встановленого в договорі поруки. У разі невстановлення такого строку порука припиняється, якщо кредитор протягом 6 місяців з дня настання строку виконання основного зобов'язання не висуне вимог до поручителя.

Договором поруки не визначено строку, після закінчення якого порука припиняється, оскільки умовами цього договору встановлено, що він діє до повного припинення всіх зобов'язань боржника за кредитним договором. Сторони кредитного договору встановили як строк дії договору, так і строки виконання зобов'язань з щомісячного погашення платежів, у тому числі у разі невиконання або неналежного виконання позичальником більше 90 календарних днів своїх обов'язків щодо своєчасної сплати кредиту та відсотків строк користування кредитом вважається закінченим, а позичальник зобов'язаний протягом 1 робочого дня повернути кредит у повному обсязі, сплатити відсотки та штрафи, отже, сторони врегулювали в договорі питання дострокового повернення коштів, тобто зміни строку виконання основного зобов'язання, та визначили умови такого повернення.

У справі, що переглядається, ВСУ вирішив, що вимога про визнання поруки припиненою є обгрунтованою та підлягає задоволенню, оскільки боржник зробив останній платіж 10 листопада 2008 року, строк користування кредитом достроково закінчився 10 березня 2009 року, тобто через 90 календарних днів з дати, коли позичальник перестав платити кредит, нараховано відсотки за кредитом і штрафні санкції, тому строк 6 місяців з дня настання зміненого строку виконання основного зобов'язання закінчився 10 вересня 2009 року, банк звернувся до третейський суду з позовом після закінчення цього строку, тобто 27 жовтня 2009 року.

ПРОТЕ:

Багато разів ВСУ звертає увагу на те, що ключовим моментом у подібних правовідносинах є строк настання обов'язку боржника виплатити всю суму кредиту.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини