Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

БЕЗГОТІВКОВІ РОЗРАХУНКИ

19 лютого 2016, 09:03
137
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Для фізособи-підприємця, яка знаходиться на спрощеній системі та не здійснює операцій у готівковій формі, застосування РРО є обов'язковим. Такого висновку дійшла ДФС у листі № 918/Ц/26-15-12-02-14.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Відповідно до п. 1, п. 12 ст. 3 Закону про РРО суб'єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, зобов'язані:

- проводити розрахункові операції на повну суму покупки через РРО з роздрукуванням відповідних розрахункових документів, або у випадках, передбачених Законом про РРО, із застосуванням зареєстрованих розрахункових книжок;

- вести облік товарних запасів на складах та за місцем їх реалізації;

- здійснювати продаж тільки тих товарів, що відображені в такому обліку, за винятком продажу товарів особам, що оподатковуються за правилами, що не передбачають ведення обліку обсягів реалізованих товарів (наданих послуг).

Згідно з п. 1.4 гл. 1 Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті безготівкові розрахунки - це перерахування певної суми коштів з рахунків платників на рахунки одержувачів коштів, а також перерахування банками за дорученням підприємств і фізосіб коштів, унесених ними готівкою в касу банку, на рахунки одержувачів коштів. Ці розрахунки проводяться банком на підставі розрахункових документів на паперових носіях або в електронному вигляді.

Відповідно до п. 12 ст. 9 Закону про РРО реєстратори розрахункових операцій і розрахункові книжки не застосовуються, якщо в місці отримання товарів (надання послуг) операції за розрахунками в готівковій формі не здійснюються (оптова торгівля тощо). Отже, при здійсненні розрахункових операцій у готівковій і безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) застосування РРО є обов'язковим. При здійсненні розрахунків у безготівковій формі через установи банку РРО не застосовується.

ПРОТЕ:

Нагадаємо, згідно з п. 296.10 ст. 296 ПК РРО не застосовуються платниками єдиного податку:

- 1 групи;

- 2 і 3 груп (фізособи-підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 млн грн. У разі перевищення в календарному році обсягу доходу понад 1 млн грн. застосування РРО для такого платника єдиного податку є обов'язковим. Застосування РРО починається з 1 числа 1 місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується у всіх наступних податкових періодах протягом дії свідоцтва платника єдиного податку.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини