Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ПОРУШЕННЯ ПІД ЧАС РОЗТАМОЖКИ

29 січня 2016, 09:05
265
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Міністр фінансів Наталія Яресько дала доручення голові ДФС Роману Насірову провести перевірку всіх митних оформлень за процедурою IM40EA з метою виявлення порушень і зловживань із боку посадових осіб, які, незважаючи на спрацювання автоматизованої системи аналізу та управління ризиками, приймали рішення про випуск товарів під час розтаможування.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

ІМ40ЕА - це спрощена процедура імпорту, яку дозволяє використовувати Митний кодекс. Така процедура передбачає, що після перетину кордону товари не потрапляють на внутрішню митницю на перевірку, а відразу направляються на підприємства.

Спеціальні спрощення для митного оформлення можливі завдяки роботі системи аналізу ризиків, яка в автоматичному режимі визначає, які компанії-імпортери мають ознаки фіктивних, і повідомляє про це співробітникам митних служб. Наприклад, такою ознакою є ситуація, коли засновником, директором і бухгалтером компанії-імпортера є одна особа. Таким чином, кожен митник одразу бачить: можна дозволити компанії пройти розтаможування за спрощеною процедурою чи необхідно перевірити товар на внутрішній митниці.

Водночас, за повідомленнями, які отримує Мінфін, через недосконалість профілів ризику деякі співробітники митниці дозволяють спрощений імпорт підприємствам, щодо яких спрацював «профіль ризику» і які не повинні б мати права на спрощення. «Отже, крім добросовісних підприємств, які користувалися спрощеною процедурою та щодо яких не виникає ризиків, цією самою процедурою користується й недоброчесний бізнес, який завдяки проходженню через спрощену систему ухиляється від податків, адже він зменшує вартість і вагу товарів, декларуючи дешеві товари замість дорогих», - заявила з цього приводу Наталія Яресько.

Тому Міністр фінансів доручила голові ДФС провести перевірку всіх митних оформлень за процедурою ІМ40ЕА та притягнути до відповідальності співробітників митниць, які приймали недобросовісні рішення.

ПРОТЕ:

Також доручено вжити заходів щодо донарахування та стягнення несплачених податків за всіма виявленими порушеннями.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини