Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ЗМЕНШЕННЯ ПОДАТКОВИХ ЗОБОВ'ЯЗАНЬ

19 січня 2016, 09:02
196
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Державна фіскальна служба в листі № 1057/10/28-10-06-11 розповіла про зменшення суми податкових зобов'язань з ПДВ на підставі розрахунку коригування до податкової накладної.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Згідно з п. 192.1 статті 192 ПК, якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг суми податкових зобов'язань і податкового кредиту постачальника та одержувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, складеного в порядку, встановленому для податкових накладних, і зареєстрованого в ЄРПН.

Розрахунок коригування, складений постачальником товарів/послуг до податкової накладної, виданої їх одержувачу, підлягає реєстрації в ЄРПН:

- постачальником (продавцем) товарів/послуг, якщо передбачається збільшення суми компенсації їх вартості на користь такого постачальника або якщо коригування кількісних і вартісних показників у результаті не змінює суми компенсації;

- одержувачем (покупцем) товарів/послуг, якщо передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, для чого постачальник надсилає складений розрахунок коригування одержувачу. При цьому постачальник товарів або послуг має право зменшити суму податкових зобов'язань за таким розрахунком коригування після його реєстрації в ЄРПН одержувачем.

У разі зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг податкові зобов'язання постачальника (продавця) і податковий кредит одержувача (покупця) підлягають коригуванню на підставі складеного й зареєстрованого в ЄРПН розрахунку коригування. Оскільки розрахунок коригування складений в одному податковому періоді, а зареєстрований в іншому (у межах встановленого пунктом 201.10 статті 201 ПК 15-денного строку), то на підставі такого розрахунку коригування постачальник зменшує податкові зобов'язання в податковій звітності, що подається за результатами звітного періоду, в якому складений такий розрахунок коригування.

ПРОТЕ:

Таким чином, при поданні розрахунку коригування в наступному місяці податковий кредит за попередні місяці не переглядається.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини