Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

КОМПЕНСАЦІЯ ПРИ ПОНОВЛЕННІ

25 грудня 2015, 09:02
892
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 9 грудня 2015 року розглянув справу 6-2123цс15 за позовом звільненого працівника до ТОВ «Метро Кеш енд Керрі Україна», третя особа - первинна профспілкова організація Київської місцевої профспілки «Захист праці», про скасування наказу про звільнення, поновлення на роботі та стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу.

Під час розгляду було сформульовано таку правову позицію.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Вимушений прогул - цей час, упродовж якого працівник із вини власника або уповноваженого ним органу був позбавлений можливості працювати.

Основою для визначення загальної суми заробітку, який належить виплаті за час вимушеного прогулу, є середньоденна (середньогодинна) заробітна плата працівника, яка визначається діленням заробітної плати за фактично відпрацьовані протягом двох місяців робочі (календарні) дні на число відпрацьованих робочих днів (годин), а у випадках, передбачених чинним законодавством, - календарних днів за цей період.

У цій справі апеляційний суд, із висновками якого погодився й суд касаційної інстанції, задовольняючи в повному обсязі позовні вимоги про стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу, стягнув 429 417 грн 12 коп. за період з 23 травня 2012 року по 30 червня 2015 року, тобто з дня звільнення до дня прийняття судового рішення.

Проте суд не врахував, що у зазначений період позивач був поновлений на посаді (наказ від 16 квітня 2014 року № 17-36к) на виконання попереднього рішення Апеляційного суду Львівської області від 9 квітня 2014 року в цій же справі, але пізніше у зв'язку зі скасуванням цього рішення судом касаційної інстанції, відповідач цей наказ скасував і провів розрахунок із позивачем, у результаті якого в період роботи після поновлення позивач на виконання судового рішення отримав певні суми виплат.

Суд стягнув з ТОВ «Метро Кеш енд Керрі Україна» на користь позивача середній заробіток, у тому числі й за період, який не був вимушеним прогулом, коли позивач працював у ТОВ «Метро Кеш енд Керрі Україна» та отримував заробітну плату.

Середньомісячна заробітна плата виплачується поновленому працівнику саме за час (період) вимушеного прогулу, а отже, середньомісячна заробітна плата не може бути стягнута за період, коли працівник був тимчасово поновлений, працював на посаді й отримував заробітну плату відповідно до умов трудового договору.

ПРОТЕ:

Отже, у рамкам трудових спорів роботодавець має скрупульозно виконувати рішення судів. Це може дозволити нести менші витрати (наприклад, знижувати поновленому працівнику зарплату).

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини