Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВАЛЮТНІ КРЕДИТИ

30 листопада 2015, 09:03
119
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Кабінет Міністрів погодив законопроекти для підтримки громадян і підприємств, які брали кредити у валюті. Документи було розроблено Міністерством фінансів спільно з НБУ та Незалежною асоціацією банків України.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Законопроект «Про реструктуризацію зобов'язань громадян України за кредитами в іноземній валюті, отриманими на придбання єдиного житла (іпотечні кредити)» дозволить справедливо розв'язати проблему валютних іпотечних позик для найменш захищених громадян.

«Ми вважаємо, що валютні кредити треба реструктуризувати тільки тим громадянам, які брали їх на придбання власного житла і які, як наслідок, через неможливість оплатити кредит можуть залишитися без єдиного свого дому. Тільки це буде справедливо стосовно інших громадян нашої країни, більшість із котрих не брали кредитів, а жили на власні кошти», - зазначила із цього приводу Міністр фінансів Наталія Яресько.

Кількість сімей, які мають право на реструктуризацію валютних іпотечних кредитів, становить приблизно 37 000, загальна сума - більше 20 млрд грн. При цьому законопроект не несе загрози для банківської системи, він погоджений із 19 найбільшими банками України, які володіють 75% активів у банківській системі.

Законопроект «Про фінансову реструктуризацію» має на меті розв'язати проблему надмірного боргового навантаження для підприємств, повернути їх до економічної активності, забезпечити пожвавлення банківського кредитування.

Підхід, закладений у законопроекті, дозволить підприємствам, що мають ефективну й потенційно успішну бізнес-модель, вирішити проблему платоспроможності, уникнути ризику банкрутства, як розповіла Н. Яресько.

ПРОТЕ:

Водночас законопроект не містить механізмів уникнення плати за кредитами. Для запобігання зловживанням або маніпулюванню процесом фінансової реструктуризації пов'язані особи підприємства-боржника будуть позбавлені можливості впливати на процес. «Нежиттєздатні» підприємства не зможуть скористатися запропонованим механізмом.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини