Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

СКАСУВАННЯ ТРУДОВИХ КНИЖОК

27 листопада 2015, 09:00
195
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

У парламенті зареєстровано урядовий законопроект № 3507 про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення ведення кадрової роботи платниками податків.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Запропоновані в проекті зміни спрямовані на скасування трудових книжок.

Згідно із законопроектом під час укладання трудового договору громадянин не буде зобов'язаний подавати трудову книжку.

Крім того, у відповідній статті КЗпП запропоновано встановити, що громадянин має право подати роботодавцю (власнику чи уповноваженому ним органу) інформацію (резюме) про отримання спеціальних знань, досвід роботи за фахом (посадою), наявність і застосування професійних навичок тощо в довільній формі, а також характеристики та інші документи, що характеризують попередню роботу. При цьому громадянин несе відповідальність за достовірність наданої інформації. А роботодавець має право перевірити достовірність такої інформації.

Облік трудової діяльності працівника згідно зі змінами здійснюватиметься в електронній формі в Реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування. Порядок ведення такого обліку встановить Кабмін.

Законопроектом скориговано багато норм законодавства, які стосуються трудових книжок. Наприклад, роботодавець у день звільнення видаватиме працівникові не трудову, а лише копію наказу про звільнення (нині така копія обов'язково видається тільки в разі звільнення працівника за ініціативою роботодавця, а в інших випадках - на вимогу працівника).

Частина інформації, яка раніше записувалася до трудової, подаватиметься роботодавцем до реєстру, частина - фіксуватися тільки у вигляді наказу.

Проектом встановлено, що страховий стаж обчислюватиметься територіальними органами Пенсійного фонду за даними, які містяться в системі персоніфікованого обліку, а за періоди до запровадження системи персоніфікованого обліку - за документами, а також даними, включеними на підставі цих документів до Державного реєстру загальнообов'язкового держсоцстрахування.

Періоди роботи, які надають право на призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, за час після 1 липня 2016 року зараховуються до страхового стажу за даними, наявними в реєстрі застрахованих осіб Держреєстру загальнообов'язкового держсоцстрахування, і за виданими роботодавцем документами про умови праці та тривалість роботи.

Законопроектом також визначається чіткий перелік відомостей, які включатимуться до персональної облікової картки застрахованої особи в реєстрі. Така картка зберігається в Пенсійному фонді протягом усього життя людини, а після її смерті - ще 75 років на паперових та (або) електронних носіях за наявності засобів, що гарантують ідентичність паперового й електронного документів.

Планується, що Закон набере чинності з 1 липня 2016 року. До набрання ним чинності трудова книжка є основним документом про трудову діяльність.

Внесення до Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування відомостей про трудову діяльність працівників здійснюється впродовж 5-ти років на підставі даних, поданих у порядку та в строки, встановлені ПФУ за погодженням із Мінсоцполітики.

Роботодавцям та уповноваженим ними органам протягом 3-х місяців із дня набрання чинності Законом необхідно буде видати трудові книжки працівникам.

В уряді вважають, що скасування трудових книжок дозволить підприємцям економити кошти на їх адміністрування й зробить легшим процес наймання та звільнення працівників, усуне необхідність зберігання трудових книжок на підприємствах, що дозволить заощадити витрати на роботу архіваріусів.

Також після скасування трудових книжок у разі незаконного звільнення у працівника не буде необхідності звертатися до суду для зміни формулювання звільнення в трудовій книжці.

ПРОТЕ:

Можна прогнозувати, що основна проблема, з якою зіткнуться наші громадяни, - це відсутність необхідних даних (чи їх неправильне подання) у Реєстрі соцстрахування. Як відомо, міністр соцполітики Павло Розенко нещодавно сам визнавав існування проблем із базами даних Пенсійного фонду в частині обліку: де-факто база існує, але вона працює за регіонами, і якщо громадянину, який працював у кількох регіонах, необхідно підтвердити свій стаж, то запити доведеться надсилати в області. Крім того, імовірно, виникне проблема підтвердження стажу держслужбовців та інших бюджетників.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини