Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДЕРЖАВНІ ТА КОМУНАЛЬНІ ЗМІ

25 листопада 2015, 09:05
192
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Верховна Рада 24 листопада прийняла Закон «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» (законопроект № 1123).

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Законом встановлено, що реформування друкованих ЗМІ та редакцій здійснюється в два етапи:

  • 1 етап - протягом 1 року з дня набрання чинності Законом;

  • 2 етап - протягом наступних 2 років.

На першому етапі здійснюватиметься реформування друкованих ЗМІ та редакцій згідно з переліком, затвердженим Кабміном за поданням ЦОВВ, що забезпечує формування держполітики у сфері телерадіомовлення, інформаційній і видавничій сферах. Буде організовано підвищення кваліфікації працівників таких редакцій, складено Зведений список об'єктів реформування.

До переліку друкованих ЗМІ та редакцій, що підлягають реформуванню на першому етапі, включаються ті ЗМІ та редакції, які звернулися з клопотаннями.

На другому етапі проводиться реформування друкованих ЗМІ та редакцій, які не було реформовано на першому етапі.

Реформування здійснюється такими шляхами:

1) вихід органів держвлади, інших держорганів та органів місцевого самоврядування зі складу засновників (співзасновників) друкованого ЗМІ та редакції - у разі відсутності державного (комунального) майна в майні редакції;

2) вихід органів зі складу засновників (співзасновників) з перетворенням редакції членами її трудового колективу на суб'єкт господарювання зі збереженням назви, цільового призначення та тематичної спрямованості;

3) вихід органів зі складу засновників (співзасновників) з наступною приватизацією майна редакції, що знаходиться в державній або комунальній власності, відповідно до законодавства з питань приватизації - у разі якщо трудовий колектив редакції не подає протягом установленого строку пропозиції щодо своєї участі в реформуванні;

4) перетворення друкованих ЗМІ, заснованих центральними органами виконавчої влади, на офіційні друковані видання.

Закон також містить норму, відповідно до якої реформованим друкованим ЗМІ місцевої сфери поширення з метою забезпечення їх функціонування може бути надана державна підтримка за рахунок коштів держбюджету. Надання підтримки здійснюється за умови забезпечення функціонування друкованого ЗМІ, збереження його назви, цільового призначення та тематичної спрямованості.

Формами такої державної підтримки можуть бути:
- встановлення для редакцій пільгових умов оренди приміщень, що перебувають у державній або комунальній власності,
- адресна підтримка,
- надання редакціям пріоритетного права на укладення договорів на висвітлення діяльності місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.

ПРОТЕ:

Закон прийнято з урахуванням поправок, запропонованих під час обговорення.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини