Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ЗВІЛЬНЕННЯ ВІД ПДВ

23 листопада 2015, 09:03
235
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Звільнення від оподаткування ПДВ не поширюється на операції з постачання послуг у сфері інформатизації. Такого висновку дійшла ДФС в листі № 24947/10/28-10-06-11, роз'яснюючи оподаткування операцій із поставки програмної продукції.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Нагадаємо, п. 26-1 підр. 2 р. XX ПК для операцій із постачання програмної продукції тимчасово, з 01.01.2013 р. до 01.01.2023 р., запроваджено пільговий режим оподаткування ПДВ, згідно з яким звільняються від цього податку операції з постачання програмної продукції.

До програмної продукції належать:

- результат комп'ютерного програмування у вигляді операційної системи, системної, прикладної, розважальної та (або) навчальної комп'ютерної програми (їх компонентів), а також інтернет-сайтів та (або) онлайн-сервісів;

- криптографічні засоби захисту інформації.

Таким чином, режим звільнення від оподаткування ПДВ застосовується до операцій із постачання програмної продукції незалежно від того, поставляється така продукція на матеріальних носіях чи передається покупцеві іншим шляхом, у тому числі з використанням Інтернету, електронної пошти або інших засобів передачі інформації.

Підпунктом 14.1.244 п. 14.1 ст. 14 ПК визначено, що з метою оподаткування операцій із переміщення майна та енергії через митний кордон України термін «товари» вживається в значенні, визначеному Митним кодексом, а саме: будь-яке рухоме майно (у тому числі валютні цінності, культурні цінності), електрична, теплова та інші види енергії, а також транспортні засоби, за винятком транспортних засобів, які використовуються виключно для перевезень пасажирів і товарів через митний кордон України.

При декларуванні ввезених на митну територію України товарів кожен із них класифікується за окремою, властивою тільки йому, товарною позицією.

Програмний продукт (програмний засіб, програмне забезпечення) не має певного окремого коду УКТЗЕД і розглядається як результат виконання послуг, який має бути зафіксовано на відповідному матеріальному носії виконавця чи замовника або може бути передано виконавцем замовникові електронною поштою або іншими засобами передачі інформації.

У випадку якщо при постачанні програмної продукції вартість програмної продукції, яка зафіксована на матеріальному носії інформації, і вартість такого носія інформації визначені окремо, то операції з постачання програмної продукції звільняються від оподаткування ПДВ, а операції з постачання матеріального носія оподатковуються ПДВ у загальновстановленому порядку за основною ставкою.

Об'єктом оподаткування ПДВ відповідно до п. 185.1 ст. 185 ПК є операції платників податку з постачання товарів (послуг), місце постачання яких розташоване на митній території України згідно зі ст. 186 ПК.

Підпунктом «в» п. 186.3 ст. 186 ПК визначено, що під час надання консультаційних, інжинірингових, інженерних, юридичних (у тому числі адвокатських), бухгалтерських, аудиторських, актуарних послуг, а також послуг із розроблення, постачання та тестування програмного забезпечення, з обробки даних і надання інформації, консультацій із питань інформатизації та інших послуг у сфері інформатизації, у тому числі з використанням комп'ютерних систем, місцем постачання зазначених послуг вважається місце, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб'єкт господарювання, або - у разі відсутності такого місця - місце постійного або переважного його проживання.

Отже, операції з постачання програмної продукції від нерезидента (резидента) резидентові на митній території України є об'єктом оподаткування ПДВ на підставі п. 185.1 ст. 185 ПК . При цьому слід пам'ятати, що згідно з п. 26-1 підр. 2 р. XX ПК тимчасово, з 1 січня 2013 р. до 1 січня 2013 р., ці операції з постачання програмної продукції звільняються від оподаткування ПДВ.

Слід зазначити, що платники податків під час здійснення операцій із постачання систем та (або) устаткування, невід'ємною складовою яких є програмна продукція, зобов'язані нарахувати й сплатити ПДВ за такими операціями на загальних підставах, визначених для постачання товарів і послуг в Україні.

ПРОТЕ:

Водночас, послуги у сфері інформатизації, зокрема програмування, тестування, інсталяції, деінсталяції, конфігурації, обслуговування та перевірка програмних та (або) програмно-технічних засобів, не належать до визначення програмної продукції.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини