Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ЕЛЕКТРОННА ЗВІТНІСТЬ

12 листопада 2015, 09:03
155
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Податкові документи в електронному вигляді з обов'язковими реквізитами (у тому числі з ЕЦП платника податків, його посадових осіб), подані відповідним чином, є оригіналами, мають юридичну силу, повинні зберігатися й можуть використовуватися під час судового або досудового вирішення спорів.

Про це нагадала ДФС в листі № 23484/6/99-99-10-03-02-15.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Органи доходів і зборів можуть укладати договори, які визначають їхні відносини у сфері електронного документообігу, зокрема визнання електронного цифрового підпису платників податків або посадових осіб платників податків, тільки за умови використання ними посилених сертифікатів відкритих ключів.

При поданні податкових документів в електронній формі телекомунікаційними каналами зв'язку платник податків та органи доходів і зборів повинні дотримуватися порядку, визначеного п. 7 розділу II Інструкції, а саме платник податків створює податковий документ в електронному вигляді відповідно до затвердженого формату (стандарту) за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення, який підписується ЕЦП посадових осіб платника податків і ЕЦП відбитка печатки в порядку і з дотриманням умов, визначених пп. 7.1 п. 7 розділу III Інструкції, і надсилається електронною поштою на адресу Інформаційного порталу органів доходів і зборів.

Про отримання договору про визнання електронних документів (далі - Договір) органом доходів і зборів платникові податків як підтвердження надсилається перша квитанція, підписана ЕЦП органом доходів і зборів.

Після підписання Договору органом доходів і зборів платнику податків надсилається друга квитанція і Договір, підписаний ЕЦП органом доходів і зборів. Відкриті сертифікати ЕЦП платника податків, яким підписано Договір, автоматично імпортуються до бази сертифікатів Інформаційного порталу органів доходів і зборів.

ПРОТЕ:

До судів електронні документи все одно треба подавати в паперовій формі, оскільки процесуальні кодекси не містять правил розгляду доказів у формі електронних документів.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини