Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

БАНКІВСЬКА СИСТЕМА

2 листопада 2015, 09:05
189
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Правління Національного банку вирішило залишити облікову ставку на рівні 22% річних. Це рішення закріплене постановою від 29 жовтня 2015 № 750 «Про регулювання грошово-кредитного ринку».

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

При обговоренні цього питання спостерігалося деяке пожвавлення економічної активності у вересні, що відбилося на показниках як випуску промисловості та сільського господарства, так і експортних надходжень. Зокрема, зниження індексу виробництва базових галузей сповільнилося до 7,4% у вересні в річному вимірі порівняно з 9,7% в серпні. Це сталося, передусім, завдяки поліпшенню показників у сільському господарстві та промисловості. Виконання домовленостей про припинення військових дій на сході країни сприяло прискоренню зростання в добувній промисловості та його відновленню в металургії.

Також спостерігалася подальша стабілізація фінансової системи. По-перше, продовжилося зростання депозитів у гривні, а у вересні, вперше за два роки, було зафіксовано приріст депозитів в іноземній валюті. По-друге, Національний банк мав можливість поповнювати міжнародні резерви через перевищення пропозицією іноземної валюти попиту. Відбувався прогрес і в зниженні середньострокових інфляційних очікувань учасників ринку.


Незважаючи на такі позитивні тенденції, Правління Національного банку при ухваленні рішення про незмінність облікової ставки взяло до уваги наявні короткострокові інфляційні ризики. Споживча інфляція у вересні прискорилася до 2,3% за місяць. Насамперед, це було зумовлено відкладеними ефектами девальвації на ціни сезонних товарів і подальшим підвищенням адміністративно регульованих тарифів. За результатами жовтня також очікуються порівняно високі інфляційні показники. Передусім, йдеться про зростання цін на окремі продовольчі товари внаслідок нижчого, ніж очікувалося, врожаю окремих сезонних культур, а також підвищення цін на опалення.

Фундаментальні чинники, що обумовлюють дезінфляційну тенденцію в економіці, залишаються актуальними. Серед них - слабкий внутрішній попит, низькі ціни на світових товарних ринках, збалансованість рахунку поточних операцій і зважена фіскальна політика. Враховуючи це, Національний банк зберігає прогноз інфляції 12% на кінець 2016 року. Надалі при збереженні очікуваного дезінфляційного тренду Національний банк може продовжити пом'якшення монетарної політики, почате в серпні 2015 року.

Також, враховуючи поступову стабілізацію банківської системи, Правлінням Національного банку було прийнято рішення про зменшення частки готівки в касах банків, яка може зараховуватися в покриття обов'язкових резервів, - з 100% до 75%.

ПРОТЕ:

Наступне засідання з питань монетарної політики відбудеться 17 грудня 2015 року.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини