Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ПЛАТНИКАМ ПДВ

28 жовтня 2015, 09:05
178
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

У листі № 39139/7/99-99-11-01-01-17 ДФС розповіла про зміни в порядку обліку та реєстрації платників ПДВ.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Нагадаємо, що 16.10.2015 р. набрав чинності наказ Мінфіну від 31.08.2015 р. № 747 «Про затвердження Змін до Порядку обліку платників податків і зборів та Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість» (далі - Наказ № 747).

Основні зміни, які вносяться Наказом № 747, полягають у такому.

1. Згідно з розділами III і VI Порядку обліку взяття на облік платників податків і передача до ЄДР відомостей про взяття їх на облік у контролюючих органах здійснюється в день отримання відомостей з ЄДР. Такими змінами забезпечена реєстрація бізнесу впродовж 24 годин.

2. Перелік документів, які подаються відповідно до п. 4.4 р. IV Порядку обліку нерезидентом для взяття на облік у контролюючих органах, приведено у відповідність із положеннями ст. 64 розділу II ПК.

3. Згідно з положеннями ПК на обліку в контролюючих органах перебувають договори управління майном і договори про спільну діяльність без утворення юросіб, за якими здійснюються операції з постачання товарів / послуг, що підлягають оподаткуванню ПДВ. Перелік підстав для зняття з обліку договорів про спільну діяльність і договорів управління майном доповнено новою підставою - анулювання реєстрації як платника ПДВ за умови відсутності грошових зобов'язань і податкового боргу або після їх погашення.

4. Відповідно до змін п. 7.4 р. VII Порядку обліку контролюючий орган за основним місцем обліку в разі звернення платника податків може надати перелік контролюючих органів, де платник перебуває на обліку за неосновним місцем обліку.

5. Згідно зі змінами п. 9.3 р. IX Порядку обліку відомості щодо осіб, відповідальних за ведення бухгалтерського та / або податкового обліку юрособи, також оновлюються контролюючими органами в Єдиному банку даних юросіб на підставі реєстраційної заяви платника ПДВ. У цьому випадку платник податків звільняється від подання в контролюючий орган заяви за формою № 1-ОПП у зв'язку зі зміною відомостей щодо осіб, відповідальних за ведення бухгалтерського та / або податкового обліку юрособи.

6. Змінами п. 11.5 р. XI Порядку обліку визначено, що координацію заходів щодо зняття з обліку у зв'язку з припиненням юрособи, яка протягом року змінила місце знаходження, пов'язане зі зміною адміністративного району, у тому числі формування та видачу довідок, проводить контролюючий орган, у якому платник податків перебуває на обліку за основним місцем обліку на момент отримання відомостей, визначених п. 11.5 р. XI Порядку обліку.

7. Перелік обставин заперечень контролюючого органу щодо здійснення реєстрації припинення юрособи, визначений п. 11.27 р. XI Порядку обліку, доповнено новою обставиною - «не завершені всі митні процедури».

8. Для забезпечення остаточних розрахунків за податками від здійснення підприємницької діяльності фізособами, місцем проживання яких є тимчасово окупована територія або територія проведення АТО, Наказом № 747 внесено зміни до п. 11.32 р. XI Порядку обліку, відповідно до якого після реєстрації припинення підприємницької діяльності таких фізосіб процедури та дії, визначені пп. 6 п. 11.32 р. XI Порядку обліку, можуть проводитися за місцем знаходження таких осіб у разі їх звернення до відповідних контролюючих органів із документальним підтвердженням особи та місця перебування.

9. Наказом № 747 викладено в новій редакції додаток 13 до Положення про реєстрацію платників ПДВ, яким встановлюється форма виписки з реєстру платників ПДВ (форма № 2-ВР).

10. Крім того, скорочено з 5 до 3 робочих днів строк для здійснення контролюючими органами заходів із реєстрації с.-г. підприємства як суб'єкта спецрежиму оподаткування та з виключення підприємства з реєстру суб'єктів спецрежиму оподаткування.

ПРОТЕ:

Здебільшого лист - просто цитування норм законодавства.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини