Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВАЛЮТНІ АУКЦІОНИ НБУ

7 жовтня 2015, 09:03
248
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Нацбанк модернізував порядок проведення аукціонів з купівлі та продажу валюти. Це передбачено постановою регулятора від 01.10.2015 № 655 «Про внесення змін до Положення про проведення Національним банком України валютних аукціонів», яка набрала чинності 3 жовтня 2015 року.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Постановою передбачено, зокрема, такі зміни:

1. Нацбанк може оголошувати про проведення аукціонів не лише напередодні, але й у день їх проведення. Це дозволить підвищити оперативність реагування Нацбанку на виникнення дисбалансів на валютному ринку.

2. Розмежовуються терміни «конкурентна заявка» і «неконкурентна заявка».

Якщо конкурентна заявка включає певний курс гривні до іноземної валюти, то в неконкурентній заявці курс гривні до іноземної валюти не вказується. Таким чином, неконкурентна заявка дає можливість гарантовано купити або продати валюту на аукціоні.

Конкурентні заявки можуть задовольнятися за курсом відсікання або за курсом, вказаним у заявках суб'єктів ринку. Неконкурентні заявки задовольнятимуться за курсом, який розраховується як середньозважений курс за всіма задоволеними під час аукціону конкурентними заявками.

3. Посилюється відповідальність банків за виконання заявок, поданих для участі в аукціоні.

Банк, заявка якого обрана Нацбанком для задоволення на аукціоні, зобов'язаний укласти угоду з Нацбанком про продаж або купівлю іноземної валюти та підтвердити її за допомогою програмного комплексу «Система підтвердження угод на міжбанківському валютному ринку України Національного банку України». Така заявка не може бути відкликана. Банки - порушники Положення будуть відсторонені від участі в трьох наступних аукціонах.

ПРОТЕ:

Таким чином, НБУ фактично стимулює банки гарантовано купувати/продавати валюту на аукціонах, а не просто подавати порожні заявки.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини