Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

АКЦІОНЕРНІ ТОВАРИСТВА

5 жовтня 2015, 08:36
158
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку на засіданні 29 вересня схвалила проект про порядок виплати акціонерним товариством дивідендів.


Проект розроблено з метою приведення нормативних актів НКЦПФР у відповідність із Законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав інвесторів», що набере чинності з 1 травня 2016 року.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

У документі детально прописано послідовність дій АТ, професійних учасників депозитарної системи України щодо виплати акціонерним товариством дивідендів, порядок і строки перерахування дивідендів особам, які мають право на отримання дивідендів.

Зокрема, зафіксовано, що АТ може здійснювати виплату дивідендів через депозитарну систему України або безпосередньо акціонерам.

Документом встановлено, що у разі виплати дивідендів не в повному обсязі, а частинами, кошти мають бути виплачені одночасно всім особам, які мають право на отримання дивідендів, на пропорційній основі.

Згідно з проектом перераховані через депозитарну систему дивіденди залишатимуться там до моменту їх виплати всім особам, які мають право на отримання дивідендів (безстроково). Згідно з чинними нормами, у разі нездійснення акціонером у строк, встановлений договором з депозитарною установою або її внутрішніми документами, необхідних дій з отримання дивідендів, вони повертаються АТ.


Проект також передбачає, що у разі виплати дивідендів безпосередньо акціонерам, якщо акціонер не звернувся за ними протягом встановленого законом або загальними зборами терміну до акціонерного товариства, вони спрямовуються на виплату через депозитарну систему України, де залишатимуться до моменту їх виплати.

ПРОТЕ:

НКЦПФР оприлюднила проект на своєму сайті для ознайомлення з ним учасників ринку і надання пропозицій та зауважень. Тому редакція документа ще не остаточна.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини