Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ОПОДАТКУВАННЯ РЕЗИДЕНТА

1 жовтня 2015, 09:02
333
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Державна фіскальна служба в листі від 15 вересня 2015 року № 8678/Г/99-99-17-03-03-14 роз'яснила, що питання оподаткування доходів, одержаних резидентами України з джерел у Російській Федерації, регулюються Угодою між Урядом України та Урядом Російської Федерації про уникнення подвійного оподаткування доходів і майна та попередження ухилень від сплати податків.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Згідно з п. 1 ст. 13 Угоди доходи, що одержуються резидентом від відчуження нерухомого майна, як воно визначено в ст. 6 Угоди, що знаходиться в іншій державі, можуть оподатковуватися в цій іншій державі.

Отже, доходи, одержані резидентом України від відчуження (продажу) нерухомого майна, що знаходиться в Росії, можуть оподатковуватися в Росії. Слово «можуть» не означає, що платник податків має право обирати, в якій із двох країн він сплатить податок. Це лише означає, що країна, в якій знаходиться нерухоме майно, має право оподаткувати доходи від відчуження майна, якщо таке положення є в її внутрішньому законодавстві.

Крім того, згідно з Податковим кодексом Російської Федерації зазначені доходи підлягають оподаткуванню в Російській Федерації.

Пунктом 1 ст. 22 Угоди передбачено, якщо резидент Договірної Держави отримує дохід або володіє майном в іншій державі, які відповідно до положень Угоди можуть оподатковуватися в іншій державі, сума податку на цей дохід або майно, сплачена в цій іншій Державі, підлягає вирахуванню з податку, що стягується з такого резидента щодо такого доходу або майна в першій вказаній державі. Ці вирахування перевищуватимуть суму податку першої Держави на такий дохід або майно, нарахованого відповідно до його податкового законодавства і правил.

Для отримання права на зарахування податків і зборів, сплачених за межами України, платник зобов'язаний отримати від державного органу країни, де виходить такий дохід (прибуток), уповноваженого стягувати такий податок, довідку про суму сплаченого податку і збору, а також про базу та/або об'єкти оподаткування.

Тобто відповідно до положень Угоди, якщо резидент України отримує дохід в Росії, який відповідно до положень Угоди оподатковується в Росії, сума податку на цей дохід, сплачена в Росії, підлягає вирахуванню з податку, що стягується з такого резидента щодо такого доходу в Україні. При цьому вирахування не перевищуватимуть суму податку на цей дохід, нарахованого відповідно до українського законодавства.

Платник податків, що одержує, зокрема, іноземні доходи, зобов'язаний включити суму таких доходів до загального річного доходу оподаткування і подати податкову декларацію за результатами звітного податкового року в строки, передбачені пп. 49.18.4 п. 49.18 ст. 49 ПК, а також сплатити податок з таких доходів.

У разі отримання резидентом будь-яких іноземних доходів за межами митної території України, сума таких доходів має бути включена до загального річного доходу оподаткування платника податків і оподатковуватися за ставками, визначеними в ст. 167 ПК (15/20%). При цьому такий резидент зобов'язаний подати до 1 травня року, що настає за звітним, річну податкову декларацію, з урахуванням норм пп. 170.11.2 п. 170.11 ст. 170 ПК і Угоди.

Фізична особа - резидент має право ввозити в Україну і вивозити за межі України готівку в сумі, що перевищує в еквіваленті 10 тис. євро, за умови письмового декларування митному органу в повному обсязі та за наявності документів, що підтверджують зняття готівки з рахунків у банках (фінансових установах), виключно на ту суму, що перевищує в еквіваленті 10 тис. євро. Строк дії таких документів - 30 календарних днів, починаючи з дня видачі.

Ввезення готівки в сумі, що перевищує в еквіваленті 10 тис. євро, здійснюється за наявності документів, що підтверджують зняття коштів з рахунків іноземних банків (фінансових установ), складених у довільній формі. При цьому необхідно враховувати, що особа здійснює ввезення саме тієї валюти, яка зазначена в документі банку (фінансової установи). Строк дії документів, на підставі яких здійснюється ввезення готівки, не обмежується. Зазначені документи не підлягають здачі митниці. Чеки банкоматів і платіжних терміналів тощо не є документами, що підтверджують зняття готівки з рахунків банків (фінансових установ). Сплату мита та інших платежів при ввезенні готівки на митну територію України чинним законодавством України не передбачено.

ПРОТЕ:

Зазначимо, що роз'яснення стосується випадків, коли продавцем нерухомості є фізична особа.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини