Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

МОРАТОРІЙ НА ПЕРЕВІРКИ

22 вересня 2015, 09:06
159
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Держгірпромнагляд у листі № 4315/0/5.1-05/6/15 висловив думку щодо мораторію на проведення перевірок бізнесу до кінця 2016 року.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Неоднозначне тлумачення норм Закону № 71-VIII щодо дії мораторію на проведення перевірок до кінця 2016 року викликало певну дискусію між контролюючими органами.

Державна регуляторна служба висловила думку, що в 2015 і 2016 роках перевірки суб'єктів господарювання з обсягом доходу до 20 млн грн за попередній календарний рік контролюючими органами здійснюються виключно з дозволу Кабміну, за заявкою суб'єкта господарювання щодо його перевірки, згідно з рішенням суду або вимогами Кримінального процесуального кодексу. Це стосується всіх без винятку контролюючих органів.

Водночас Мінекономрозвитку і Державна фіскальна служба дотримуються точки зору, що мораторій стосується виключно фіскальних органів.

Зважаючи на різні думки вищезазначених центральних органів виконавчої влади, а також відсутність чіткого розуміння щодо наявності на сьогодні прав інспекторів праці та охорони праці здійснювати перевірки суб'єктів господарювання без обмежень, встановлених Законом № 71-VIII, Державна служба з питань праці надіслала листа до Мін'юсту з проханням надати офіційне роз'яснення щодо дії мораторію.

Одночасно, до отримання офіційного роз'яснення Мін'юсту, керівництвом Держпраці та Держгірпромнагляду прийнято рішення не перевіряти суб'єктів господарювання з обсягом доходу до 20 млн грн, за винятком випадків, встановлених законодавством.

ПРОТЕ:

Слід зазначити, що ця проблема (незрозуміле коло органів, на яке поширюється мораторій згідно з нормами Закону № 71-VIII) була очевидною відразу після прийняття зазначеного Закону, що, втім, не сприяло своєчасній появі поправок або роз'яснень.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини