Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

БАНКІВСЬКИЙ НАГЛЯД

16 вересня 2015, 09:03
189
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Нацбанк переходить на кластерний підхід до нагляду за банками. Відповідне рішення було прийнято регулятором у рамках Комплексної програми реформ фінансового сектору до 2020 року.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

На сьогодні банки серед наглядових підрозділів діляться відповідно до обсягу активів. За новим підходом Нацбанк групуватиме для цілей нагляду банки за схожими бізнес-моделями, профілями ризиків, за характером здійснюваних операцій або іншими ознаками. Також будуть об'єднані в один наглядовий кластер банки, різні за розміром, але у яких є загальні власники.

До кожного з таких наглядових кластерів буде визначено специфічні режими нагляду і виділено відповідні наглядові групи.

Наприклад, банки I і II груп ділитимуться на такі наглядові кластери: державні банки, великі приватні банки і банки, які належать до міжнародних банківських груп.

Розподіл банків III і IV груп для цілей банківського нагляду проводитиметься за результатами оцінки бізнес-моделей, профілів ризику та характеру здійснюваних операцій, але інформація про приналежність банку до такого наглядового кластера залишатиметься банківською таємницею.

Застосування наглядових кластерів дозволить оптимізувати навантаження на працівників нагляду і кураторів, визначити актуальні напрями для аналізу операцій банку і скоординувати активність наглядових підрозділів, фінансового моніторингу, валютного контролю тощо.

На початку жовтня Нацбанк проведе нараду з банками III і IV груп для представлення нової моделі нагляду.

ПРОТЕ:

Як бачимо, з банками I і II груп нараду проводити не планується. Мабуть, для них вже все остаточно визначено.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини