Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДЕРЖЗАКУПІВЛІ

20 серпня 2015, 09:03
292
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

У листі № 3302-05/26769-06 Мінекономрозвитку уточнило нюанси застосування переговорної процедури держзакупівлі.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Нагадаємо, Закон «Про здійснення державних закупівель» встановлює правові й економічні принципи здійснення закупівель товарів, робіт та послуг для забезпечення потреб держави і територіальної общини.

Згідно з ч. 1 ст. 39 Закону переговорна процедура закупівлі - процедура, яка використовується замовником як виняток і відповідно до якої замовник укладає договір про закупівлю з учасником після проведення переговорів з одним або декількома учасниками.

Переговорна процедура закупівлі застосовується замовником як виняток у разі наявності умов, визначених у ч. 2 ст. 39 Закону. Зокрема, мається на увазі необхідність у здійсненні закупівлі у зв'язку з виникненням особливих економічних або соціальних обставин, які роблять неможливим дотримання замовниками строків для проведення процедур конкурсних торгів. Це обставини, пов'язані з негайною ліквідацією наслідків надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, з особливим періодом, якщо замовником виступає Міноборони, МВС, СБУ, Нацгвардія, Держприкордонслужба, Служба зовнішньої розвідки, держспецзв'язки, ДСНС, а також наданням в установленому порядку Україною гуманітарної допомоги іншим державам. Застосування переговорної процедури закупівлі в таких випадках здійснюється за рішенням замовника щодо кожної процедури.

Водночас відповідно до ч. 1 ст. 39 Закону обґрунтування застосування переговорної процедури закупівлі повинно містити, зокрема, посилання на експертні, нормативні, технічні та інші документи, що підтверджують наявність умов застосування процедури закупівлі.

При цьому Законом не визначено конкретний перелік органів (організацій, установ), уповноважених надавати експертні, нормативні, технічні та інші документи, що підтверджують наявність умов для застосування переговорної процедури закупівлі. Тому замовник самостійно визначає форму документального підтвердження умови для застосування переговорної процедури закупівлі та орган, уповноважений надавати таку інформацію.

Таким чином, залежно від предмета закупівлі та умов для застосування переговорної процедури закупівлі замовник самостійно готує документи, необхідні для проведення такої процедури на підставі експертних, нормативних, технічних та інших документів, що підтверджують наявність умов застосування переговорної процедури закупівлі, виданих уповноваженими на це органами.

ПРОТЕ:

Таким чином, рішення про застосування переговорної процедури може прийматися досить вільно. Головне, встановити, хто може дати досить вагоме обґрунтування цьому.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини