Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВИПЛАТИ ІЗ СОЦСТРАХУВАННЯ

19 серпня 2015, 09:03
215
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Мінсоцполітики у листі № 445/18/99-15 роз'яснило деякі питання обчислення середньої зарплати для розрахунку виплат із загальнообов'язкового державного соцстрахування.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Законом «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування» встановлено, що допомога з тимчасової непрацездатності надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату зарплати (доходу), у разі настання страхових випадків, зокрема тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві.

Враховуючи це, у разі якщо застрахована особа здійснює трудову діяльність і не нараховується зарплата (в ситуації, коли підприємство не працює і не оформлено простій), допомога з тимчасової непрацездатності не надається.

Якщо під час простою підприємства не з вини працівника з оплатою не нижче від 2/3 тарифної ставки передбачено вихід працівника на роботу і у зв'язку з настанням тимчасової непрацездатності ним було втрачено право на таку виплату (оплату за годину простою), такому працівнику призначається допомога з тимчасової непрацездатності на підставі листка непрацездатності. Також обчислюється середня зарплата для розрахунку допомоги відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати для розрахунку виплат із загальнообов'язкового державного соцстрахування.

Відповідно до п. 3 Порядку середньодобова зарплата обчислюється шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період (12 календарних місяців) зарплати, на яку нараховано єдиний внесок, на кількість календарних днів зайнятості (періоду перебування у трудових відносинах) у розрахунковому періоді. При цьому не враховуються календарні дні, не відпрацьовані з поважних причин: тимчасова непрацездатність, відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами, відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного і 6-річного віку за медичним висновком, відпустка без збереження зарплати. Місяці розрахункового періоду (з першого до першого числа), в яких застрахована особа не працювала з поважних причин, виключаються із розрахункового періоду.

ПРОТЕ:

Період військової служби застрахованої особи по призову під час мобілізації на особливий період можна вважати періодом, не відпрацьованим з поважної причини. Тому, якщо деякі місяці та дні розрахункового періоду застрахована особа не працювала з вказаної поважної причини, пропонується ці місяці і дні виключати з розрахункового періоду і робити розрахунок середньої зарплати за відпрацьовані місяці і дні розрахункового періоду.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини