Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

СКАСУВАННЯ ТРУДОВИХ КНИЖОК

18 серпня 2015, 09:05
141
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Міністерство оприлюднило для громадського обговорення проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо спрощення ведення кадрової роботи платниками податків)», що передбачає скасування трудових книжок.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Законопроектом пропонується виключити норму про надання працівником трудової книжки при укладенні трудового договору. Встановлюється, що облік трудової діяльності працівника здійснюється в електронній формі в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Основним документом, що підтверджує стаж роботи, є інформація з персоніфікованих даних працівника, що підтверджує сплату внесків на соціальне страхування. За період до 2004 року наявність трудового стажу може бути підтверджена трудовою книжкою. Порядок підтвердження наявного трудового стажу за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній встановлюється Кабінетом Міністрів.

У пояснювальній записці зазначається, що загальний економічний ефект для бізнесу внаслідок скасування трудових книжок становитиме близько 500 млн грн. Така цифра називається з речення, що на адміністрування кожної трудової книжки підприємством у середньому витрачається 1 година праці відповідного фахівця (бухгалтера, фахівця відділу кадрів, HR-фахівця) на рік. Тому скасування трудових книжок дозволить заощадити трудові витрати на їх адміністрування в розмірі майже 290 млн грн (83,4 млн грн для великих підприємств, 106,8 млн грн для середніх, 99,5 млн грн для малих). Також скасування трудових книжок усуне необхідність їх зберігання на підприємствах, що дозволить заощадити витрати бізнесу на архіваріусів. Залежно від кількості найнятих робітників середні та великі підприємства зможуть заощаджувати щороку близько 220 млн грн на зберігання трудових книжок.

ПРОТЕ:

Виникає питання, яким саме чином роботодавці зможуть перевіряти після скасування книжок стаж за певною спеціальністю, а також наявність у працівника певного кваліфікаційного розряду (що особливо важливо для робітничих спеціальностей).

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини