Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ПОДАТКОВА ПОЛІТИКА

11 серпня 2015, 09:06
165
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

7 серпня Президент підписав низку законів про зміни до Податкового кодексу.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

1. «Про внесення змін до Податкового кодексу щодо трансфертного ціноутворення». Національний механізм встановлення трансфертних цін для податкових потреб приводиться у відповідність із прийнятою у світі системою. Законом змінюються параметри контролю відповідності ринкових цін, так що суб'єкти малого та середнього бізнесу гарантовано звільняються від обтяжливих фіскальних процедур. Збільшено поріг операцій, які визнаються контрольованими (якщо одночасно виконуються такі умови: річний дохід платника становить від 20 до 50 млн грн і обсяг операцій із одним контрагентом становить від 1 до 5 млн грн). Водночас істотно обмежено сферу податкового контролю, з якої виключений ПДВ, скорочено перелік підстав для проведення спеціальних перевірок. При цьому увага до великих платників не послаблюється, критерії щодо пов'язаних осіб не змінюються.

2. «Про внесення змін до Податкового кодексу щодо зменшення податкового тиску на платників податків». Закон передбачає низку поправок, покликаних спростити роботу підприємців. По-перше, це передача повноважень із надання узагальнювальних податкових консультацій Міністерству фінансів з обов'язковим їх оприлюдненням на офіційному сайті відомства. По-друге, Закон забороняє контролюючим та іншим державним органам використовувати акт перевірки як основу для висновків про відносини платника податків із контрагентами у разі, якщо платникові за результатами здавання акту не вручене податкове повідомлення-рішення. По-третє, Закон запроваджує загальний порядок прийняття контролюючими органами податкових повідомлень-рішень у разі наявності кримінального провадження. Це дозволить платникові податків, не очікуючи закінчення досудового розслідування за кримінальним провадженням, оскаржити прийняті рішення за результатами перевірки в рамках адміністративної юрисдикції, спеціалізованої з податкових спорів. По-четверте, Законом встановлено низку вимог до змісту наказу про проведення перевірки, завдяки чому платнику стане зрозуміло, з якою метою вона проводиться і чи має законні підстави. Згідно із Законом, тимчасово, до 31 грудня 2016 року включно, платникам податків з обсягом доходів або операцій до 20 млн грн штрафи, нараховані на суми податкового зобов'язання, які платник податків сплатив без оскарження податкового повідомлення-рішення, скасовуються протягом 10 днів із дня сплати податкового зобов'язання. Також платникам дозволено не нараховувати пеню при самостійному нарахуванні суми грошового зобов'язання впродовж 90 днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов'язання.

3. «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування неприбуткових організацій». Встановлено чіткі критерії визнання організацій неприбутковими, а також механізм повного звільнення неприбуткових організацій від податків у разі спрямування доходів на виконання статутних цілей. Закон передбачає зняття будь-якого фіскального навантаження або обмежень із добровільної допомоги Збройним силам та іншим структурам, які беруть участь в проведенні антитерористичної операції.

ПРОТЕ:

Значна частина нових норм почне працювати тільки з вересня.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини