Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ПОДАТКОВІ НАКЛАДНІ

3 серпня 2015, 09:01
141
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

У листі № 27651/7/99-99-19-03-02-17 ДФС розказала про зміни в обов'язкових реквізитах податкової накладної у зв'язку з прийняттям Закону від 16 липня 2015 року № 643-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податку на додану вартість» (далі - Закон № 643).

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Законом № 643 виключено з переліку обов'язкових такі реквізити податкової накладної, як «Місцезнаходження (податкова адреса продавця)» та «Вид цивільно-правового договору».

При цьому обов'язковими реквізитами податкової накладної залишаються:

  • порядковий номер податкової накладної;

  • дата виписки податкової накладної;

  • повна чи скорочена назва, зазначена в статутних документах, юрособи або ПІБ фізособи, зареєстрованої як платник ПДВ, - продавця товарів/послуг;

  • податкові номери платників податку (продавця та покупця);

  • повна чи скорочена назва, зазначена в статутних документах, юрособи або ПІБ фізособи, зареєстрованої як платник ПДВ, - покупця (одержувача) товарів/послуг;

  • опис (номенклатура) товарів/послуг та їхня кількість, обсяг;

  • ціна поставки без урахування податку;

  • ставка податку та відповідна сума податку в цифровому значенні;

  • загальна сума коштів, які підлягають сплаті з урахуванням податку;

  • код товару згідно УКТ ЗЕД (для підакцизних товарів і товарів, ввезених на митну територію України).

Форма податкової накладної, форма розрахунку коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної (далі - розрахунок коригування) та порядок їх заповнення затверджені наказом Мінфіну № 957 з урахуванням змін, внесених наказом Мінфіну № 13 (далі - Порядок № 13).

До внесення змін до форм податкової накладної / розрахунку коригування в частині виключення з них реквізитів, які не передбачені новою редакцією п. 201.1 ст. 201 р. V ПК, а також реквізитів, що втратили актуальність у зв'язку із запровадженням системи електронного адміністрування ПДВ, податкова накладна / розрахунок коригування складаються за формою, встановленою Порядком № 13, але з урахуванням норм Закону № 643.

З дати набрання чинності Законом № 643 платники податків при складанні податкової накладної / розрахунку коригування можуть не заповнювати в їх заголовній частині поля реквізитів, які не визначені п. 201.1 ст. 201 розділу V ПК як обов'язкові, а саме:

  • місцезнаходження (податкова адреса продавця);

  • місцезнаходження (податкова адреса покупця);

  • номер телефону (продавця та покупця);

  • вид цивільно-правового договору, його номер і дата;

  • форма проведених розрахунків.

При цьому наявність чи відсутність у податковій накладній / розрахунку коригування заповнених полів реквізитів заголовної частини, які не є обов'язковими, не може бути підставою для виключення податкової накладної / розрахунку коригування зі складу податкового кредиту, якщо немає інших підстав для його зменшення.

Таблична частина податкової накладної / розрахунку коригування, яка визначає опис і номенклатуру товару, до затвердження нової форми податкової накладної / розрахунку коригування заповнюється без змін.

Порядок складання податкових накладних / розрахунків коригування, визначений у цьому листі, поширюється на податкові накладні / розрахунки коригування, складені починаючи з дня набрання чинності Законом № 643, включаючи такий день.

ПРОТЕ:

Варто зазначити, що ДФС досить оперативно підготувала роз'яснення. Сподіваємося, що й нову форму накладної Мінфін затвердить без особливих затримок.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини