Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ОФІЦІЙНІ ДОКУМЕНТИ

29 липня 2015, 09:00
755
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Колегія суддів Судової палати у кримінальних справах Верховного Суду України на засіданні 9 липня при розгляді справи № 5-50кс15 роз'яснила аспект визначення ознак офіційного документа як предмета службового підроблення.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:


Раніше при винесенні рішення у справі № 5-10кс13 ВСУ вказав, що офіційними документами є ті з них, які складаються та видаються посадовими особами від імені органів державної влади, органів місцевого самоврядування, об'єднань громадян, підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності; які засвідчують певні факти і події, що мають правове значення. Ці документи мають бути належним чином складені за формою і містити необхідні реквізити.

Тепер же Верховний Суд уточнив, що для визнання офіційним у рамках кримінального провадження суд повинен встановити такі моменти:

- документ має бути складений, виданий або завірений відповідною особою в межах її професійної або службової компетенції за визначеною законом формою та з відповідними реквізитами;

- зафіксована в такому документі інформація повинна мати юридично значущий характер - підтверджені або засвідчені нею конкретні події, явища або факти повинні викликати або бути здатними спричинити наслідки правового характеру у вигляді виникнення (реалізації), зміни або припинення певних прав та/або обов'язків.

Якщо хоч б одна із зазначених умов не дотримується, документ не може бути визнаний офіційним і, отже, про здійснення особою службового підроблення мова йти не може.

ПРОТЕ:

Ця позиція може застосовуватися і при розгляді справ щодо звинувачення в скоєнні злочинів, передбачених ст. 357 і 358 КК, оскільки вони оперують тим же поняттям «офіційний документ».

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини