Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

МОРАТОРІЙ НА ПЕРЕВІРКИ

24 червня 2015, 09:06
180
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Законом від 28.12.2014 № 76-VIII було встановлено, що перевірки підприємств, установ, організацій та фізосіб-підприємців контролюючими органами (крім Державної фіскальної служби та Державної фінансової інспекції) повинні здійснюватися протягом січня - червня 2015 року виключно з дозволу Кабінету Міністрів або за заявкою суб'єкта господарювання щодо його перевірки. Оскільки до кінця червня залишилися лічені дні, підприємці турбуються, що із закінченням мораторію бізнес знову може бути роздавлений мільйонами перевірок. Державна регуляторна служба роз'яснила, що мораторій не закінчується.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Порядок здійснення перевірок також регулюється Законом від 28.12.2014 № 71-VIII, пунктом 3 Заключних положень якого встановлено, що у 2015 і 2016 роках перевірки підприємств, установ та організацій, фізосіб-підприємців з річним обсягом доходу до 20 мільйонів грн за попередній календарний рік (кількість працівників при цьому значення не має) контролюючими органами здійснюються виключно з дозволу Кабміну за заявкою суб'єкта господарювання щодо його перевірки, згідно з рішенням суду або відповідно до вимог КПК. Зазначена норма поширюється на всі контролюючі органи.


Таким чином, зазначає ДРС, для приблизно 80% підприємств та 99% підприємців мораторій триває. Специфічні виключення з мораторію передбачено тільки для перевірок, які проводить ДФС:


- з 1 січня 2015 року мораторій не поширюється на перевірки суб'єктів господарювання, що ввозять на митну територію України та/або виробляють та/або реалізують підакцизні товари, на перевірки дотримання норм законодавства з питань наявності ліцензій, повноту нарахування та сплати податку на доходи фізичних осіб, єдиного соцвнеску, відшкодування ПДВ;

- з 1 липня 2015 року мораторій не поширюватиметься на перевірки платників єдиного податку 2 і 3 (ФОП) груп, крім тих, які здійснюють діяльність на ринках, продаж товарів у дрібнороздрібній торгівельній мережі через засоби пересувної мережі, за винятком платників єдиного податку, визначених пунктом 27 підрозділу 10 розділу XX (Перехідні положення) Податкового кодексу, з питань дотримання порядку застосування РРО. Цей виняток стосуватиметься тільки перевірок використання РРО.

Чинна зараз редакція пункту 296.10 статті 296 ПК містить норму, згідно з якою платники єдиного податку 1, 2, 3 груп не застосовують РРО. Необхідність їх застосування у частини підприємців з'явиться з набранням чинності новою редакцією цього пункту: для платників 3 групи з 1 липня 2015 року, а для платників податків 2 групи - з 1 січня 2016 року.

ПРОТЕ:

Зазначимо, що зараз в Раді готується до розгляду законопроект, яким можуть внести зміни і відстрочити необхідність застосування РРО для 3 групи до 1 січня 2016 року, а значить відстрочити і перевірку застосування РРО.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини