Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ПОДАТОК НА ЗЕМЛЮ

29 травня 2015, 09:01
401
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Депутати від БПП і «Народного фронту» зареєстрували у Верховній Раді законопроект № 2934, яким пропонується підвищити податок на землю поза населеними пунктами та паї для ведення товарного с/г виробництва, не передані в оренду сільгоспвиробникам.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Законопроект передбачає внесення змін до ст. 274 Податкового кодексу, що встановлює ставку земельного податку за ділянки, нормативна грошова оцінка яких проведена. Цю статтю може бути доповнено нормою, згідно з якою ставка податку за земельні ділянки особистих селянських господарств, розташованих за межами населених пунктів, а також за земельні частки (паї), що знаходяться у власності громадян для ведення товарного сільгоспвиробництва і не передані в оренду сільгоспвиробникам, встановлюється у розмірі 3% від їх нормативної грошової оцінки.

Крім того, передбачено скасування пільги щодо несплати земельного податку інвалідами І, ІІ групи, багатодітними батьками, ветеранами війни та чорнобильцями для ведення особистого селянського господарства за ділянку в розмірі не більше 2 гектарів. Пропонується встановити, що ці особи можуть не платити податок за земельні ділянки для ведення особистого селянського господарства, розташовані тільки в межах населених пунктів.

Як зазначено в пояснювальній записці, за теперішніх нерівних умов оподаткування в майбутньому можливе подрібнення сільгосппідприємств - трансформація юридичних осіб в «одноосібників», що приведе до повного краху місцевих бюджетів.

Роз'яснюється, що мають місце значні перекоси в оподаткуванні сільськогосподарського бізнесу та податковому навантаженні в сфері с/г діяльності для сільгоспвиробників, які є юридичними особами, й особистих селянських господарств, приватних підприємців - фізичних осіб, які орендують значні площі земельних наділів без юридичного оформлення договорів оренди. Наприклад, у Баштанському районі Миколаївської області «одноосібники» обробляють до 60% орної землі, при цьому платять тільки земельний податок з 1 га (близько 17 грн), і у разі добровільного заповнення декларації про доходи - 80 грн з 1 гектара податку на доходи з громадян. Сільськогосподарські підприємства (юридичні особи) платили в 2014 році до бюджету 290 грн податків з розрахунку на 1 га. Крім того, зазначені підприємства платять орендодавцям - власникам земельних паїв орендну плату (більше 3%), що становить близько 1 тис. грн з 1-го орендованого гектара.

ПРОТЕ:

Такий крок може викликати зниження орендних ставок на землі сільгосппризначення для агропідприємств.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини